irimie_cristian1.jpgNoua modalitate de finanţare a spitalelor, după reguli clare şi funcţie de gradul de clasificare, reprezintă predictibilitate şi echitate în sistemul de sănătate, eliminând ”alocarea banilor în funcţie de afinităţi, ca până în prezent”, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian Irimie.

”Este pentru prima dată când în sistemul de sănătate au apărut reguli clare de finanţare a spitalelor. De acum, spitalele vor şti sumele la care trebuie să se aştepte atunci când vor încheia contractele cu casele de asigurări, ceea ce nu se întâmpla până în prezent. Era o negociere pe plan local şi, în funcţie de afinităţi, unele spitale primeau mai mult, altele mai puţin, cu toate că desfăşurau aceeaşi activitate”, a spus Irimie, subliniind că, în acest context, vor dispărea înţelegerile pe care managerii de spitale le aveau cu şefii caselor de sănătate.

Totodată, Irimie a spus că, impunând aceste reguli de clasificare a unităţilor sanitare, s-a obţinut, pentru rectificarea bugetară din acest an, majorarea cu 500 de milioane de lei a bugetelor unităţilor spitaliceşti, ceea ce va conduce la o finanţare coerentă şi satisfăcătoare până la sfârşitul anului 2011. Irimie a precizat că, după finalizarea primei etape a procesului de clasificare a spitalelor, 25% din unităţi au fost clasificate provizoriu, cu planuri de conformare până la 31 decembrie 2011, subliniind că neconformarea va atrage declasificarea unităţii şi restituirea sumelor alocate în plus.

El a precizat că finanţarea se face în funcţie de clasificarea provizorie primită din care se scade 2%, iar în momentul declasificării spitalul trebuie să returneze diferenţa de bani primită în plus faţă de reîncadrarea în clasa inferioară. Potrivit lui Irimie, au fost clasificate 460 de spitale, dintre care 113 private sau aflate în subordinea altor ministere decât MS sau care nu se află în subordinea administraţiei publice locale.

Clasificarea şi noul mod de finanţare vor permite, în cazul a peste o treime din unităţi, creşteri ale sumelor alocate. Astfel, 36% din spitale vor înregistra creşteri la finanţare, 39% scăderi, iar 84 de unităţi vor conserva finanţarea actuală. Irimie a subliniat că procesul de clasificare a spitalelor nu este închis şi că, la cerere, oricare unitate se poate reclasifica. AGERPRES