Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, a declarat marţi într-o dezbatere că bugetul alocat Sănătăţii pentru anul viitor trebuie gândit în aşa fel încât să nu se ajungă din nou la arierate.
„Expiră cei cinci ani la bolnavii de hepatită B (n.r. – programul) şi trebuie să luăm o decizie importantă. Probabil că va trebui să decidem că vom continua tratamentul, ceea ce înseamnă o presiune importantă pe buget şi odată cu actualizarea listei de compensare şi gratuitate pe hepatita C va intra tripla terapie. Trebuie să gândim bugetul în aşa fel – sigur, folosindu-ne şi de taxa de clowback şi de tot ce înseamnă resurse bugetare – ca odată cu actualizarea listei şi cu noul impact, să nu ajungem din nou la arierate”.
„Probabil că pe noile terapii pentru început vor exista câţiva pacienţi care vor trebui să aştepte o perioadă. Vrem să fie cât mai mică această listă de aşteptare sau să nu fie deloc. Aceste tratamente, foarte specializate, predictibilitatea pe care o aşteaptă industria farmaceutică să continue şi pentru anul 2014 şi ce am obţinut cu greu în 2013 să poată să fie continuat şi pentru anul 2014. Susţinem principiul listei de compensare şi gratuitate în România, fără doar şi poate”, a spus Buşoi.
El a subliniat necesitatea menţinerii sistemului clowback, fără de care sistemul sanitar românesc „nu se poate descurca”. „Sistemul de clowback diferenţiat, dar sistemul de clowback în sine trebuie menţinut în România pentru că altfel chiar nu avem cum să putem să ne descurcăm din punct de vedere bugetar. În bugetul anului viitor trebuie să calculăm în aşa fel încât să putem angaja aceste plăţi şi să nu ajungem la situaţia din 2009, 2010 şi chiar 2011”, a afimat reprezentantul CNAS.
Referindu-se la Direcţia de monitorizare şi control a CNAS, Buşoi a spus că aceasta va avea 54 de angajaţi, faţă de 12 câţi sunt în prezent. „Sigur că mai devreme de a doua jumătate vom avea construirea acestei Direcţii de control, monitorizare. Va fi o direcţie de 54 de persoane, faţă de cei 12. Spre sfârşitul acestui an vor fi concursuri publice sau transferuri dinspre alte instituţii şi vrem să populăm cu oamenii cei mai competenţi şi mai cinstiţi şi deja în primul semestru al anului viitor să îşi arate roadele această instituţie, acest efort”, a mai declarat Buşoi. AGERPRES