Prim-vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi susţine că Ministerul Sănătăţii este de vină pentru faptul că tot mai mulţi părinţi se opun vaccinării copiilor lor, întrucât instituţia nu ar fi informat la timp populaţia cu privire la importanţa vaccinărilor. „Scăderea dramatică a gradului de vaccinare în România, care a ajuns la aproximativ 80%, are ca principală cauză faptul că Ministerul Sănătăţii, principala autoritate care reglementează în domeniu, nu a informat la timp populaţia cu privire la importanţa vaccinării. Opoziţia crescândă manifestată de părinţi faţă de vaccinare precum şi acţiunile desfăşurate de diverse organizaţii non-guvernamentale împotriva vaccinării au prins contur tocmai din cauza faptului că Ministerul Sănătăţii nu a desfăşurat, la timp, propriile campanii de informare, prin care populaţia să conştientizeze importanţa vaccinării, dar şi riscurile privind reapariţia unor boli deja eradicate”, afirmă Buşoi.

În opinia sa, intenţia ministerului de a lua în calcul elaborarea unei legi privind situaţia imunizărilor, care ar include chiar şi sancţiuni, demonstrează cât de gravă este situaţia în care a ajuns România şi „subliniază incompetenţa şi neputinţa acestei autorităţi în momentul de faţă”. „Medicii români au atras atenţia în repetate rânduri privind necesitatea unei campanii puternice de informare publică şi au cerut, totodată, adoptarea unor măsuri care să încurajeze vaccinarea. De asemenea, au atras atenţia că, în diverse ocazii, vaccinurile – chiar şi cele uzuale – lipsesc. Ce a făcut Ministerul Sănătăţii până acum? Iar în cazul în care vaccinarea devine obligatorie şi vaccinurile lipsesc, cine va fi responsabil?”, se întreabă liberalul.
În acest context, el solicită Ministerul Sănătăţii să-şi asume public „vina de a nu fi informat la timp populaţia cu privire la importanţa vaccinării”. Totodată, el cere aceleiaşi autorităţi să desfăşoare „cât mai repede” o campanie de informare publică privind importanţa vaccinării, să adopte de urgenţă măsuri de facilitare a vaccinării, dar şi să rezolve problemele de aprovizionare cu vaccinuri, acolo unde există. AGERPRES