Cristian Bucur, directorul executiv al Ronda Medical, susţine că, în România, se simte deja exodul medicilor. El crede că reforma medicală trebuie să înceapă cu folosirea ghidurilor medicale internationale şi nu le acordă circumstanţe atenuante medicilor corupţi: “Ei au depus un jurământ”.
Ce înseamnă reforma medicală pentru un medic român care lucrează ani buni în domeniul privat? Cum vede el scandalul medicilor care iau mită? Cum vede el migraţia celor mai buni absolvenţi de medicină în străinătate? Acestea au fost câteva dintre întrebările la care a răspuns într-un interviu pentru ziarul „Adevărul” medicul Cristian Bucur, fondatorul şi directorul executiv al Ronda Medical, companie care a lansată o bursă pentru specializarea medicilor ortopezi din ţară.
– Credeţi că există pericolul ca România să rămână cu un corp medical format din cei mai slabi studenţi, având în vedere că foarte mulţi dintre cei buni preferă să-şi facă o carieră în străinătate?
– Cu siguranţă nu se va ajunge în această situaţie. Locul medicilor români este acasă şi majoritatea se văd medici în România. Da, vor fi mereu din cei care vor pleca în străinătate, dar primul lor gând este să îşi găsească un serviciu corect remunerat în România. Îşi vor aprofunda cunoştinţele în afară şi, cu tot cu ele, o parte se vor întoarce acasă. Pleacă şi medici buni, dar şi medici care nu au o experienţă atât de vastă. Păcat că numărul lor este foarte mare. Şi cine pierde? Statul, ce i-a educat gratuit, familiile lor, care îi văd plecaţi departe, dar şi ei, care se simt emoţional legaţi de ţară, rude şi de prieteni. Mai mult, pierdem şi noi, ca pacienţi.
– Cât timp credeţi că va trece până când în România se va simţi serios exodul specialiştilor?
– Deja simţim exodul medicilor. Eu ţin legătura cu mulţi medici rezidenţi, specializaţi în ortopedie – traumatologie sau neurochirurgie. În clinicile din România ducem o lipsă acută de acest gen de specialişti.
-Pe lângă faptul că sistemul medical este subfinanţat, mai există şi derapaje precum cel al oncologilor acuzaţi că prescriau preferenţial anumite medicamente ale unor companii, pentru anumite avantaje. Cum vedeţi dumneavoastră acest scandal?
– Nu aş vrea să îmi dau cu părerea pe un subiect atât de delicat şi despre care chiar nu ştiu nimic. Personal, sper că asemenea lucruri nu se întâmplă. Este normal ca o firmă care organizează nişte cursuri sau conferinţe internaţionale, spre exemplu, să ofere, din când în când, şi burse gratuite, celor care nu şi le permit. Pentru că aşa ajută, dau înapoi societăţii, şi, în acelaşi timp, de ce să nu o recunoaştem, îşi fac imagine bună. De aici, însă, până la a condiţiona actul medical este o distanţă de la cer la pământ, care nu ar trebui niciodată parcursă, nici de medici, nici de firme!
– Există circumstanţe atenuante pentru medici?
– Sincer, NU! Ei au prima obligaţie faţă de pacient, au depus un jurământ şi nu au voie să facă altceva decât ceea ce e cel mai bine pentru pacienţii lor! Iar dacă acel tratament pe care l-au recomandat este cel mai bun, trebuie să o poată dovedi oricând şi în faţa oricui, dacă există suspiciuni.
– Dacă sistemul nu le finanţează deplasările la conferinţe, din ce bani ar trebui să meargă la specializare?
– Ar trebui să existe un cadru legal pentru a sponsoriza spitalele, iar conducerea acestora, prin transparenţă, să îşi susţină medicii. Pe de altă parte, eu aş adăuga, în caietele de sarcini ale licitaţiilor, ca, cei care câştigă licitaţia să asigure trimiterea la specializare a unui număr de cadre medicale. Şi aici putem încadra congrese, vizite la clinici, unde se poate profesa o perioadă de timp, împreună cu alţi medici străini, stagii de pregătire pentru rezidenţi în afara României, implicarea în comisii de specialitate, ş.a.m.d.. Lumea medicală de afară este pregătită să ne primească şi să ne formeze.
– Care este provocarea cea mai mare a secţiilor de Ortopedie -Traumatologie din România în acest moment?
– Din păcate, doar câteva secţii au parte de provocări profesionale extraordinare, din care să înveţe, să evolueze, restul au parte doar de provocări… de dotare. Majoritatea foloseşte implanturi din generaţii vechi, implanturi cu o calitate slabă, dar achiziţionate la preţuri ridicate, truse învechite, deteriorate, cu osteotoame ce nu mai fac faţă intervenţiilor. Din punctul meu de vedere, toate clinicile din România ar trebui să adopte “Manualul AO (Asociaţia de Osteosinteză) de management al fracturilor”, considerat în lumea întreagă “biblia ortopezilor”, unde, pe lângă proceduri standardizate, se poate cuantifica şi nivelul de reuşită.
– Cât de rentabilă este o investiţie privată în medicină, astăzi, în România? Există o piaţă cu potential de dezvoltare?
– În România, ar trebui să avem, în primul rând, un sistem de stat bine pus la punct. Clinicile private sunt cele care ne dau un exemplu pozitiv, ele sunt (mai) eficiente! O mare parte dintre spitalele de stat au o ascensiune lentă. Deci, da, există potenţial de dezvoltare pe zona privată.
– Care credeţi că ar trebui să fie principalele măsuri ale unei reforme medicale în România?
– Folosirea ghidurilor medicale internaţionale. Pentru traumatologie, repet, recomand Manualul de Management al Fracturilor AO (Asociaţia de Osteosinteză).
– Având în vedere că sistemul medical din România va rămâne într-o stare precară, cel puţin în viitorul apropiat, este importat ca oamenii să acţioneze preventiv. Care sunt cele mai frecvente probleme cu care oamenii ajung la Ortopedie şi care sunt sfaturile generale pe care trebuie să le urmeze pentru a evita o îmbolnăvire?
– Cel mai important sfat este consultarea medicului, ori de câte ori există o problemă. Şi asta, cât mai repede posibil. Spre exemplu, o înfundare de platou tibial de peste 8 milimetri, nerezolvată la timp prin osteosinteză cu placă, poate ajunge garantat, într-un an, la o proteză de genunchi.
Bursă pentru rezidenţi
La împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea Ronda Medical, Bucur a iniţiat un nou proiect dedicat susţinerii medicilor rezidenţi din cadrul secţiilor de Ortopedie din toată ţara. Bursa va fi acordată unui singur rezident şi constă în oportunitatea de a deprinde utilizarea echipamentelor şi instrumentarului chirurgical distribuite de Ronda Medical, la sediul companiei. De asemenea, până la finalul anului curent, rezidentul va beneficia de un curs gratuit AO Trauma, organizat într-una din ţările Uniunii Europene, precum şi de un stagiu de pregătire de două săptămâni la o clinică parteneră AO din UE.
„Ne confruntăm tot mai mult fenomenul de ‘brain drain’ sau ‘migraţia creierelor’ şi avem nevoie de soluţii pentru a păstra sau chiar atrage noi specialişti în medicină. Desigur, motivarea cea mai utilă este cea intrinsecă, însă necesităţile financiare ale epocii în care trăim nu le permit specialiştilor să rămână şi să lucreze doar din pasiune. Din acest motiv trebuie să încurajăm alocarea unor fonduri mai consistente către medicină. Bursa Ronda Medical reprezintă un prim pas pentru încurajarea şi susţinerea medicilor tineri să rămână în România”, spune Dr. Cristian Bucur.