Creșterea transaminazelor este un fenomen des întâlnit la pacienții cu forme moderate sau severe de COVID-19, care au necesitat internare în spital și tratament medicamentos, atrage atenția medicul gastroenterolog Alecse Valerian Dițoiu. 

Această creștere a transaminazelor poate fi pusă și pe seama afectării musculare – miozita – ce însoțește de regulă infecția cu noul coronavirus.

Pacienții infectați cu noul coronavirus au frecvent transaminazele crescute (AST, ALT), dar și GGT, bilirubina și fosfataza alcalină, dar și albumina scăzută.
”Creșterea transaminazelor a fost constatată în infecția cu virusul SARS-CoV-2 și pare să fie similară celei care apare în orice infecție sistemică. Dar este posibilă și implicarea suprareacției sistemului imunitar care însoțește evoluția acestei infecții. Știind că transaminazele pot să crească și în bolile musculare, nu este exclus ca cel puțin o parte din creștere să fie cauzată de afectarea musculară (miozită) care însoțește COVID-19, miozită observată și în cazurile severe de gripă, spune dr. Dițoiu.”
Continuarea materialului pe www.csid.ro