Doi oameni de ştiinţă au fost recompensaţi cu Premiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru Sănătate Globală datorită contribuţiilor lor remarcabile la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager, informează DPA.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, le-a înmânat acest premiu profesorilor Katalin Kariko şi Drew Weissman de la Universitatea Pennsylvania din Statele Unite în cadrul ceremoniei anuale de deschidere a Adunării Mondiale a Sănătăţii.
Prim-ministrul din Barbados, Mia Mottley, a fost de asemenea premiată pentru rolul de lider în domeniul acţiunilor climatice şi al sănătăţii şi pentru activitatea sa în calitate de preşedinte al Grupului liderilor mondiali în lupta împotriva rezistenţei antimicrobiene.
„Profesorii Kariko şi Weissman au jucat un rol cheie în atenuarea poverii cauzate de COVID-19 şi au salvat vieţi în timpul pandemiei. Leadershipul lor în acest domeniu are potenţialul de a juca un rol esenţial în îmbunătăţirea sănătăţii la nivel mondial”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Cei doi cercetători au devenit cunoscuţi mai ales după ce au descoperit o nouă platformă de ARN mesager modificat cu nucleotide pentru a ocoli răspunsul imunologic advers.
Ambii oameni de ştiinţă au fost recompensaţi cu premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 2023. Descoperirea lor „a schimbat în mod fundamental înţelegerea noastră asupra modului în care ARN mesager interacţionează cu sistemul nostru imunitar”, a transmis atunci comitetul Nobel. AGERPRES