Modificările plachetelor de sânge declanșate de COVID-19 ar putea contribui la apariția atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și a altor complicații grave la unii pacienți care au boala, potrivit oamenilor de știință ai Universității Utah Health. Cercetătorii au descoperit că proteinele inflamatorii produse în timpul infecției modifică semnificativ funcția trombocitelor, făcându-le „hiperactive” și mai predispuse să formeze cheaguri de sânge periculoase și potențial mortale.

Ei spun că o mai bună înțelegere a cauzelor care stau la baza acestor modificări ar putea duce la tratamente care să le împiedice să se întâmple la pacienții cu COVID-19. Raportul lor apare în Blood, o revistă americană de hematologie.

Constatarea noastră adaugă o piesa importantă la puzzle-ul pe care îl numim COVID-19, spune Robert A. Campbell, doctorat, autor principal al studiului şi asistent profesor la Departamentul de Medicină Internă. „Am descoperit că inflamațiile și modificările sistemice din cauza infecției influențează modul în care funcționează trombocitele, ducându-le la agregare mai rapidă, ceea ce ar putea explica de ce vedem un număr crescut de cheaguri de sânge la pacienții cu COVID.”

 

Citiți articolul integral pe platforma specializată Hematologie.ro