Patru centre de recoltare pentru depistarea cancerului de col uterin şi-au început activitatea la începutul acestei luni în judeţul Covasna, printr-un program de prevenţie derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Centrele funcţionează în incintele spitalelor din Covasna, Întorsura Buzăului şi Târgu Secuiesc, iar testările sunt gratuite.

„Prin organizarea acestor celor patru centre de recoltare, punem la dispoziţia tuturor femeilor din judeţul Covasna un model de bună practică medicală pentru aceste servicii. Astfel, femeile se pot programa, testa şi trata gratuit în cel mai accesibil mod, fără a avea nevoie de bilet de trimitere, indiferent dacă sunt asigurate sau nu, toate serviciile medicale fiind finanţate din proiect. Screeningul este esenţial în depistarea precoce a cancerului de col uterin”, a declarat managerul de proiect, dr. Cosmina Uzun.

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, iar pentru testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani.

Programările pot fi făcute la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din Covasna, de luni până vineri, în intervalul orar 14-18, la telefonul 0267.340.008 (Cabinet Obstetrică Ginecologie – Secţia Exterioară Covasna) , iar la Întorsura Buzăului la cabinetul de Obstetrică-Ginecologie, telefon 0746.493.754, între orele 9-13.

De asemenea, la Spitalului Municipal Târgu Secuiesc programările se pot face telefonic de luni până vineri, între orele 9-13, la Cabinetul de Obstetrică Ginecologie, telefon 0744.430.373 sau la Cabinetul de Planificare Familială, telefon 0766.701.029, în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între aceleaşi ore.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului

„Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603), derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

„Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puţinele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce (…) Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 şi 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor şi în îngrijirea familiilor lor (…) Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening”, se mai arată în comunicat. AGERPRES