Spitalul orăşenesc din Covasna şi Spitalul din Întorsura Buzăului, descentralizate anul trecut, ar putea ajunge din nou în subordinea Ministerului Sănătăţii. Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern postat spre dezbatere publică pe site-ul MS, cele două spitale ar urma să treacă sub managementul Spitalului de Cardiologie din staţiunea Covasna, instituţie aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Spitalul orăşenesc din Covasna a fost construit în urmă cu mai mulţi ani cu sprijinul unei fundaţii olandeze, iar anul trecut a fost preluat de autorităţile locale, care au înţeles că le va fi greu să îl întreţină, aşa că nu au ezitat când a venit propunerea preluării de către Spitalul de Cardiologie.

Primarul oraşului Covasna, Lorincz Zsigmond, a declarat, pentru AGERPRES, că ideea a fost agreată şi votată de Consiliul Local, pentru că „spitalul va rămâne acolo unde este”, va oferi în continuare servicii medicale pentru localnici şi nu se pune problema disponibilizărilor în rândul personalului sanitar. În ce priveşte Spitalul din Întorsura Buzăului, acesta a funcţionat ani de zile ca secţie externă a Spitalului judeţean din Sfântu Gheorghe, dar noul proprietar, respectiv Consiliul Judeţean, vrea să renunţe la el pentru că îi aduce pierderi financiare.


În Spitalul din Întorsura Buzăului s-au investit peste trei milioane de euro, dar el nu a funcţionat nici măcar o zi pentru că nu are medici şi nici dotarea necesară, acesta fiind, de altfel, şi motivul pentru care Primăria şi Consiliul Local Întorsura Buzăului au refuzat preluarea clădirii până la finalizarea investiţiei. Consiliul Judeţean şi-a dat recent acordul pentru trecerea Spitalului din Întorsura Buzăului în subordinea Spitalului de Cardiologie din Covasna. În proiectul de hotărâre postat spre dezbatere publică figurează, de asemenea, propunerea ca Spitalul de patologie neuro-musculară din Vâlcele să fie mutat în această clădire ultramodernă de la Întorsura Buzăului, care stă de mai mulţi ani nefolosită.


Spitalul din Vâlcele, singurul din ţară care tratează pacienţi cu distrofii musculare, se află tot în subordinea MS. Proiectul postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, care prevede transformarea celor trei unităţi medicale în secţii externe ale Spitalului de Cardiologie din Covasna, se va afla în dezbatere publică o lună. AGERPRES