Mutația genetică este o caracteristică normală din ciclul de viață al unui virus și rareori modificările rezultate produc o tulpină virală mai periculoasă. Nu există date care să indice o modificare a virulenței SARS-CoV-2 prin acumularea de mutații genetice, arată Ministerul Sănătății și Observatorul Român de Sănătate, care derulează o campanie de informare în contextul pandemiei.

Multiplicarea virală are loc la nivelul celulei infectate, prin copierea materialului genetic viral în mii de copii care vor infecta mai departe alte celule ale organismului gazdă. Deoarece acest proces se produce cu o rată foarte crescută, riscul de apariție a „greșelilor” de copiere (mutații) este foarte mare.

Spre deosebire de alte virusuri, o particularitate a noului coronavirus o reprezintă faptul că acesta dispune de un sistem de corectare a copierii, ceea ce înseamnă o probabilitate mai mică de apariție a mutațiilor genetice. Însăși structura virusului SARS-CoV-2 indică faptul că acesta a apărut printr-un proces îndelungat de acumulare a mutațiilor genetice.

 

Materialul integral pe www.hotnews.ro.