Ca răspuns la epidemie, guvernul francez şi-a stabilit o ţintă de peste 14.000 paturi ATI. Deşi este foarte ambiţios, obiectivul pare realizabil. Primele măsuri dau deja roade.

Dar un astfel de pat nu se obţine doar pocnind din degete. Codul de sănătate publică stabileşte mai multe criterii clare şi obligatorii. Nu este nevoie doar de un pat ca atare, ci şi de o întreagă aparatură: un respirator pentru a asigura ventilaţia artificială, sisteme de perfuzie intravenoasă reglementate, la care se adaugă dispozitivele necesare pentru monitorizarea permanentă a tuturor funcţiilor vitale.

Aceste maşini trebuie să fie deservite de o întreagă echipă. Sub responsabilitatea unui cadru infirmier, cel puţin două infirmiere pentru cinci pacienţi şi un asistent medical pentru patru pacienţi. Ca să nu mai vorbim de prezenţa 24 ore/zi a unui medic specialist. În Franţa, deschiderea unui serviciu de terapie intensivă într-un spital este supusă aprobării agenţiilor regionale de sănătate. Şi atunci, cum să le triplezi? ”Există de asemenea tot felul de alte activităţi, de transport ambulanţă, bloc operator, camere de trezire prevăzute cu aparate de respirat, deoarece vă aflaţi sub anestezie generală”, a explicat pentru RFI directorul general al Sănătăţii Jérôme Salomon.

 

 

Materialul integral pe www.mediafax.ro.