Teste PCR sau antigenice ar trebui să fie realizate în mediile şcolare pentru a se evita recurgerea încă o dată la învăţământul la distanţă în cazul unei noi creşteri a numărului de cazuri de COVID-19, a recomandat vineri OMS Europa, informează AFP.

„Lunile de vară oferă guvernelor o ocazie de aur pentru a implementa un ansamblu de măsuri care vor contribui la scăderea ratelor de infectare şi la evitarea închiderii şcolilor”, a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.

Într-un comunicat comun publicat de OMS Europa, UNESCO şi UNICEF, Hans Kluge a declarat că închiderea şcolilor a avut un „efect nefast asupra educaţiei şi bunăstării sociale şi mintale a copiilor şi tinerilor noştri”.

Până acum, folosirea testelor de depistare a eventualelor cazuri de COVID-19 în mediul şcolar putea fi recomandată în cazul apariţiei unui focar într-o unitate de învăţământ, dar OMS consideră de acum înainte că utilizarea acestor teste poate fi recomandată chiar şi în absenţa simptomelor în rândul elevilor, profesorilor şi personalului auxiliar.

„Nu putem să permitem pandemiei să îi priveze pe copiii noştri de educaţia şi de dezvoltarea lor”, a subliniat Hans Kluge, care a îndemnat de mai multe ori guvernele celor 53 de ţări şi teritorii din Europa să lupte împotriva abandonului şcolar, asociat învăţământului la distanţă.

Reprezentanţii celor trei agenţii afiliate ONU consideră că închiderea şcolilor nu ar trebui avută în vedere decât în ultimă instanţă, doar dacă „există o explozie a numărului de cazuri sau când transmiterea comunitară nu poate fi controlată prin nicio altă măsură”.

Filiala europeană a OMS a avertizat joi că numărul cazurilor noi de COVID-19 a început din nou să crească în Europa după 10 săptămâni consecutive de recul, pe fondul răspândirii variantei Delta a noului coronavirus, care este mai contagioasă.

„Va exista un nou val pandemic în regiunea europeană, cu excepţia cazului în care vom rămâne disciplinaţi”, a declarat Hans Kluge, care a dezvăluit că OMS Europa prevede că varianta Delta, detectată iniţial în India, va deveni varianta dominantă la nivel mondial până în luna august. AGERPRES