Ministrul Sănătăţii din Germania, Karl Lauterbach, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la noua subvariantă de coronavirus XBB.1.5, descoperită în octombrie, transmit joi agenţiile DPA şi Reuters.

„Să sperăm că vom trece peste iarnă înainte ca o astfel de variantă să se poată răspândi printre noi”, a scris Lauterbach pe Twitter joi dimineaţă referindu-se la răspândirea XBB.1.5 în nord-estul Statelor Unite.

Această subvariantă a fost responsabilă pentru o creştere a numărului cazurilor de spitalizare în acea regiune, a spus el.

Ministrul german al Sănătăţii a precizat că se monitorizează „dacă şi în ce măsură XBB.1.5. apare în Germania”.

Potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, subvarianta XBB.1.5 este responsabilă pentru aproximativ 40,5% dintre toate cazurile noi de infectare din Statele Unite înregistrate în ultima săptămână a anului trecut.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a arătat miercuri îngrijorată de noua subvariantă.

XBB.1.5, descoperită în octombrie, se transmite mai uşor decât oricare dintre variantele cunoscute anterior, a declarat la Geneva specialista OMS în COVID-19, Maria van Kerkhove.

Conform analizelor genetice disponibile, această variantă se răspândeşte mai ales în SUA şi Europa şi a fost deja detectată în 29 de ţări.

XBB.1.5 este un subgrup al variantei Omicron, în circulaţie de la sfârşitul anului 2021.

O analiză a riscului este în curs de desfăşurare şi urmează să fie publicată curând, a precizat van Kerkhove. AGERPRES