China a negat miercuri că ar fi ascuns date sau că a îngreunat munca experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care s-au deplasat între ianuarie şi februarie în oraşul Wuhan, unde a fost detectat primul focar de COVD-19, pentru a investiga originea coronavirusului SARS-COV-2, relatează EFE şi AFP.

China a părut stânjenită miercuri de afirmaţiile directorului general al OMS care a cerut să fie continuată ancheta pe baza ipotezei potrivit căreia virusul ar fi putut scăpa accidental dintr-un laborator chinez.

Chestionat pe această temă la o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Beijing, Liang Wannian, şeful echipei experţilor chinezi care a investigat coronavirusul, s-a făcut că nu înţelege afirmaţiile făcute de Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit lui Liang Wannian, „China a oferit toate datele disponibile şi a sosit momentul să se studieze originea virusului şi în alte părţi ale lumii”.

Marţi, SUA şi alte 13 ţări şi-au exprimat „preocuparea” cu privire la raportul publicat de OMS privind originea COVID-19 şi au afirmat că misiunea internaţională a fost „întârziată semnificativ” şi că „nu a avut acces la datele şi mostrele” virusului „originale şi complete”.

Potrivit lui Liang, partea chineză a raportului deja s-a încheiat, iar vizita unei noi misiuni a OMS depinde de evoluţia investigaţiilor.

„Este prea curând pentru a vorbi despre o altă misiune de experţi în China. Depinde de recomandările investigaţiilor şi de planurile lor specifice. Sunt necesare studii şi în alte ţări şi regiuni” ale lumii, a declarat expertul chinez.

El a lăudat totodată raportul OMS pentru că „a ajuns la cele mai bune concluzii posibile având în vedere dificultatea acestei investigaţii”. China, a adăugat el, va continua să investigheze până când va găsi originea virusului.

Polemica a fost suscitată de faptul că experţii OMS ar fi obţinut doar rapoarte elaborate în prealabil de experţii chinezi sau nu au putut revizui datele originale asupra cărora s-au bazat aceste rapoarte, ceea ce le-ar fi permis să ajungă la propriile concluzii privind originea coronavirusului şi modul în care s-a răspândit, potrivit unor media internaţionale precum The Wall Street Journal.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acuzată de prea mare complezenţă faţă de Beijing, a stârnit surpriză miercuri cerând o anchetă suplimentară asupra ipotezei potrivit căreia coronavirusul ar fi putut scăpa accidental din laboratorul de virusologie din Wuhan.

Raportul OMS prezentat marţi nu oferă un răspuns definitiv privind originea virulentului agent patogen, iar concluziile sale se rezumă la patru ipoteze.

Cea căreia i se acordă cea mai mare credibilitate este că noul coronavirus a făcut trecerea la om prin intermediul unuia sau mai multor animale cu rol intermediar. Probabilitatea ca trecerea să se fi făcut în mod direct de la specia purtătoare la oameni este mai mică, având în vedere că la nicio specie suspectă nu a fost găsit un coronavirus la fel sau similar cu SARS-COV-2.

Raportul notează că Institutul de Virusologie din Wuhan studia un coronavirus descoperit la lilieci, foarte apropiat cu SARS-CoV-2, şi că centrul de control al bolilor din oraş şi-a schimbat sediul la 2 decembrie 2019, moment în care activitatea din laboratoare ar fi putut suferi perturbări.

Ipoteza unei scăpări accidentale a virusului de la institutul din Wuhan a fost susţinută cu tărie de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump, pe baza unor informaţii primite de la serviciile secrete. Însă China continuă să nege această posibilitate.

Cei 17 experţi care s-au deplasat în China între mijlocul lunii ianuarie şi jumătatea lui februarie au vizitat piaţa Huanan, din Wuhan, unde se vindeau animale sălbatice, fermele de animale de unde se aproviziona, precum şi laboratoarele şi centrele de colectare a informaţiilor din prima fază a pandemiei.AGERPRES