Dovezile medicale sugerează că o combinaţie bazată pe vaccinuri cu vector viral şi vaccinuri cu ARN mesager produce niveluri ridicate de anticorpi împotriva coronavirusului care declanşează COVID-19, au precizat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) într-un comunicat comun, publicat marţi.
O astfel de abordare „ar putea să ofere flexibilitate în privinţa opţiunilor de vaccinare, în special pentru a reduce impactul asupra campaniilor de vaccinare dacă unul dintre vaccinuri nu este disponibil dintr-un anumit motiv”, au adăugat specialiştii de la EMA şi ECDC, îndemnându-i totodată pe cetăţenii europeni să se vaccineze cu schemă completă împotriva COVID-19.
Comunicatul de marţi vine în sprijinul unui studiu de amploare publicat luni, potrivit căruia prima doză a vaccinului AstraZeneca sau a vaccinului Pfizer-BioNTech urmată la nouă săptămâni de o doză a vaccinului Moderna generează o reacţie imunitară mai bună.
Cu toate acestea, EMA şi ECDC spun că studii mai ample sunt necesare pentru a sprijini utilizarea schemei de vaccinare de tip „mix-and-match” la persoane cu sisteme imunitare slăbite, precum persoanele vârstnice sau cele cu boli cronice, inclusiv cancer, precum şi pentru schemele de vaccinare cu vaccinuri ARN mesager administrate în două doze.
Longevitatea protecţiei oferite de vaccinurile anti-COVID-19 este atent analizată şi lumea întreagă încearcă să monitorizeze cât mai exact răspândirea variantei Omicron, într-o perioadă în care numeroase guverne impun restricţii noi şi accelerează campaniile de vaccinare care îi vizează pe copii, precum şi cele axate pe administrarea dozelor „booster”.
Campania oficială de vaccinare anti-COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani va debuta în Uniunea Europeană săptămâna viitoare.
Recomandările EMA şi ECDC au menirea de a le ajuta pe statele din Uniunea Europeană să îşi deruleze mai eficient propriile campanii naţionale de vaccinare înainte de orice aprobare oficială la nivel european, în timp ce agenţiile medicale continuă să studieze datele medicale obţinute din scheme de vaccinare bazate pe combinarea unor seruri diferite.
Statele Unite au autorizat deja schema de vaccinare „mix-and-match”, în timp Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) analizează această abordare.
EMA şi ECDC nu au analizat vaccinuri care nu sunt autorizate în Uniunea Europeană. În această regiune au fost aprobate până în prezent vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna şi Johnson&Johnson.
Multe ţări au început deja să folosească schemele de vaccinare de tip „mix-and-match” cu mult timp înainte ca seturile robuste de date medicale să devină disponibile, întrucât se confruntau cu creşteri puternice ale numărului infectărilor, stocuri reduse de seruri şi campanii lente de imunizare cauzate de îngrijorările legate de siguranţa vaccinurilor anti-COVID-19. AGERPRES