Propunerea de Regulament pentru un Spaţiu European privind Sănătatea a fost votată în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, iar în baza acestuia cetăţenii europeni îşi vor putea centraliza electronic rezultatele analizelor medicale, a anunţat europarlamentarul Corina Creţu.

„Prin adoptarea de fiecare ţară a acestui nou cadru legislativ, cetăţenii europeni pot opta să îşi centralizeze rezultatele analizelor făcute de-a lungul anilor şi să acceseze datele privind sănătatea în format electronic, astfel încât, în cazuri urgente, evoluţia afecţiunilor pacienţilor de-a lungul anilor să conducă la decizii corecte şi rapide din partea personalului medical. Pandemia ne-a arătat cât este de important să avem date actualizate în domeniul sănătăţii pentru a reacţiona la situaţii de urgenţă, dar şi pentru tratament, cercetare şi inovare. Cu toate acestea, în statele membre există în continuare deficienţe şi proceduri complicate care împiedică interoperabilitatea datelor din domeniul sănătăţii. Astfel, Regulamentul prevede utilizarea primară şi secundară a datelor privind sănătatea. Spre exemplu, folosirea primară a datelor presupune plasarea acestora într-un spaţiu digital care să poată fi accesat într-o manieră simplificată de către cetăţeni, pe telefon sau alt dispozitiv electronic, ca un dosar electronic”, a arătat Corina Creţu, pe Facebook.

Potrivit europarlamentarului român, utilizatorii spaţiului digital vor avea controlul total asupra datelor care sunt împărtăşite, cu posibilitatea de a restrânge total sau parţial accesul altor persoane la conţinutul acestora.

„Accesul doctorilor la aceste date va îmbunătăţi diagnosticele, tratamentele şi va evita diferite investigaţii medicale nenecesare. În cazuri de urgenţă, medicul poate consulta dosarul electronic al pacientului, spre exemplu când acesta este inconştient, putând afla dacă suferă de alergii la anumite medicamente sau are anumite patologii. În utilizarea secundară a datelor, principiul de baza este anonimizarea datelor. Acesta va oferi cercetătorilor şi factorilor de decizie acces la anumite tipuri de date medicale anonimizate sub pseudonim care să le permită dezvoltarea de tratamente mai bune şi eficiente prin contribuţia la cercetarea ştiinţifică”, a precizat parlamentarul european.

Acest Regulament, consideră Corina Creţu, poate transforma Uniunea Europeană într-un loc mai competitiv din punct de vedere al producţiei de medicamente, dar va putea facilita şi accesul la o serie de date care pot contribui la înţelegerea mai bună a anumite boli.

„O prevedere importantă a acestui regulament este facilitarea accesului transfrontalier la datele privind sănătatea, care în prezent variază de la un stat membru la altul. Noile norme vor permite, spre exemplu, unui turist român să cumpere medicamente eliberate pe bază de reţetă într-o farmacie din Germania. Totodată, medicii vor putea avea acces la informaţiile medicale ale unui cetăţean român care se tratează în Belgia. Doresc să subliniez două aspecte esenţiale ale acestui regulament: sănătatea şi respectarea vieţii private. Datele privind sănătatea sunt printre cele mai sensibile, însă aceste vor fi protejate conform regulamentului european privind datele cu caracter personal. Aşadar, nivelul de protecţie oferit de GDPR reprezintă punctul de referinţă pentru protecţia datelor în Spaţiul pentru sănătate”, a mai afirmat Corina Creţu.

Parlamentarul european susţine că astfel există garanţii puternice pentru respectarea datelor cu caracter personal ale cetăţenilor, atât prin sistemele de opt-out, prin care oamenii vor putea exclude total sau parţial datele lor medicale, cât şi prin anonimizarea acestora.

Pasul următor, a mai precizat Corina Creţu, este începerea negocierilor cu Consiliul, pentru a se ajunge la un acord provizoriu cu privire la Regulamentul pentru un Spaţiu European privind Sănătatea. AGERPRES