Nivelul coplăţii la externare în Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava este stabilită la 5 lei, în baza unei decizii a Consiliul director al Spitalului, a declarat managerul unităţii spitaliceşti Vasile Râmbu. El a estimat că aproximativ 15% dintre cei care se internează vor trebui să achite această taxă, restul încadrându-se în categoria celor exceptaţi de la plată.
Potrivit lui Râmbu, prin încasarea coplăţii, spitalul va obţine între 20.000 si 25.000 de lei anual, sumă ce va completa resursele spitalului, fiind destinată achiziţionării de materiale pentru curăţenie sau materiale sanitare. Taxa va fi plătită, o singură dată, indiferent de durata spitalizării, în secţia în care a fost internat bolnavul, banii încasaţi în baza unei chitanţe eliberate pacientului externat fiind depuşi, zilnic, la casieria spitalului. Anumite categorii de pacienţi sunt excluse de la coplată, printre care internările de urgenţă, toate internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu pensii sub 740 de lei şi persoanele cu handicap.

În Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava sunt rezolvate anual peste 35.000 de cazuri, majoritatea internărilor făcându-se prin Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU). AGERPRES