Copiii care sunt predispuși genetic să facă diabet de tip 1 și care mănâncă banane, ovăz și iaurt au mai multe șanse de a dezvolta boala, în timp ce consumul de căpșuni și afine scade riscul, au descoperit cercetătorii.

Grâul, a reieșit din studiu, și ca un factor de risc pentru forma autoimună a diabetului, în timp ce legumele precum broccoli, conopida și varza au un efect protector.Profesorul Suvi Virtanen a spus că unele fructe conțin urme de pesticide, ceea ce poate explica de ce unele dintre ele sporesc, iar altele reduc riscul de diabet de tip 1.

Dr. Virtanen și colegii săi de la Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare au analizat dieta a 5.674 de copii finlandezi care erau susceptibili genetic la boală, urmărindu-i de la naștere până la vârsta de șase ani. 94 dintre copii au dezvoltat diabet de tip 1 până la acea vârstă, iar alți 206 au dezvoltat autoimunitate insulară, ceea ce însemna că au un risc mult mai mare de a-l face.

Cercetătorii au analizat 34 de grupe diferite de alimente și au descoperit că, cu cât copiii consumau mai multe fructe precum banane, ovăz sau secară, cu atât riscul lor de a dezvolta diabet era mai mare. Această constatare îi poate deruta pe părinți, deoarece, a adăugat Virtanen, „multe dintre alimentele pe care le-am descoperit că sunt asociate cu risc crescut de diabet de tip 1 și cu procesul bolii sunt considerate parte a unei diete sănătoase”. Cu toate acestea, în contrast, consumul de căpșuni, afine, zmeură, coacăze negre și alte fructe de pădure părea să protejeze copiii de această afecțiune. Cu cât mâncau mai multe asemenea fructe, cu atât riscul lor era mai mic.

„Afinele sunt deosebit de bogate în polifenoli, compuși vegetali care pot atenua inflamația asociată cu dezvoltarea diabetului de tip 1. Pe de altă parte, fructele pot conține substanțe nocive care nu se găsesc în fructe de pădure. De exemplu, fructele de pădure pot fi lipsite de pesticide care se găsesc pe alte fructe”, a spus Virtanen.

Concluziile studiului cor fi prezentate la reuniunea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului din Madrid: „Este important să aflăm care factori din aceste alimente sunt responsabili pentru aceste asocieri. Dacă se descoperă că fructele de pădure conțin un anumit factor de protecție, de exemplu, fie acea substanță, fie fructele în sine ar putea fi folosite pentru a preveni DT1.”

Este prematur să se emită recomandări dietetice pentru ceea ce bebelușii și sugarii ar trebui să mănânce, pe baza constatărilor, crede ea. Descoperirile nu se aliniază cu explicația Diabetes UK pentru cauzele DT1: „Se crede că diabetul de tip 1 se dezvoltă datorită unei combinații de genetică și alți factori care nu sunt încă pe deplin înțeleși. Dar nu știm mai mult decât atât. Nu există nimic care să indice că stilul de viață joacă un rol”.

Cercetări separate, care vor fi prezentate la aceeași conferință arată că „bufnițele de noapte” au aproape 50% mai multe șanse decât cei care merg la culcare mai devreme să dezvolte diabet de tip 2.

Descoperirile se adaugă dovezilor existente și anume că oamenii care stau treji până târziu au adesea o sănătate mai șubredă și un risc mai mare de a dezvolta boli, cum ar fi cancerul, obezitatea și bolile de inimă, decât cei care nu o fac.

Cu toate acestea, nu este clar dacă acest lucru se datorează faptului că multe „bufnițe de noapte” beau mai mult, sunt mai predispuse să fumeze și să aibă o dietă mai proastă decât persoanele care merg la culcare la o oră obișnuită sau dacă acest lucru este legat direct de perturbarea ritmurilor circadiene și nu dorm atât de mult pe cât consideră medicii că e necesar.

 

Sursa: https://www.theguardian.com/society/article/2024/sep/08/study-links-bananas-oats-and-yoghurt-to-greater-diabetes-risk-in-susceptible-children