copac.jpg400 de pacienți cu talasemie majoră și 300 cu hemofilie vor rămâne în zece zile fără tratament întrucât Institutul Național de Hematologie Tranfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau” din Capitală nu mai are dreptul să ofere servicii medicale, susține Radu Gănescu, președintele Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră și al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

„Pacienții cu talasemie și hemofilie nu au un centru organizat, unde să fie tratați și unde să își facă transfuziile de sânge vitale pentru ei. Am făcut împreună cu medicii hematologi nenumărate demersuri la Ministerul Sănătății în ultimii șapte ani și am propus înființarea unui Centru Național de Diagnostic și Tratament în domeniul bolilor hematologice, care să rezolve problema acestor bolnavi, însă, până în prezent, nu s-a întâmplat nimic”, afirmă Radu Gănescu.

Potrivit acestuia, anul trecut, Corpul de control al Ministerului Sănătății a constatat că Institutul Național de Hematologie Transfuzională desfășoară servicii medicale pentru pacienții cu talasemie majoră și hemofilie în cadrul Programului Național de profil fără a avea autorizație, atunci fiind acordat „un termen de grație” până la sfârșitul lunii martie 2016 pentru a obține autorizațiile, iar apoi o prelungire de încă 6 luni, ce expiră la data de 22 octombrie 2016.

„Venim de ani de zile la discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății și încercăm de ani de zile să găsim o soluție. Vorbim de pacienți care se tratează aici de 40 de ani și au nevoie vitală de transfuziile de sânge, care pentru ei înseamnă viață. Noi susținem organizarea unui centru de tratament în cadrul Institutului, întrucât este varianta cea mai simplă pentru noi. Vom rămâne în stradă până va fi garantat accesul nostru la tratament”, a adăugat Gănescu. AGERPRES