Un raport al Ministerului Sănătății (MS), realizat în urma unui control la Spitalul Județean de Urgență (SJU) ”Sf. Pantelimon” Focșani, a concluzionat că niciuna dintre cele șase probleme semnalate într-o petiție trimisă de Primăria municipiului Focșani nu s-a confirmat, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului de Administrație al unității sanitare, Radu Ilinca.
”Este de notorietate publică faptul că în luna februarie 2025 a fost o petiție lansată de către Primăria municipiului Focșani adresată MS în care erau sesizate o serie de aspecte care, în opinia petiționarului, erau de natură să pună la îndoială eficiența și eficacitatea managementului Spitalului Județean de Urgență. (…) A fost derulată o acțiune de control din parte MS pentru a verifica dacă cele sesizate se confirmă. (…) Concluzia este că niciunul dintre cele șase puncte sesizate în petiție nu au fost confirmate de către evaluarea de teren efectuată de către experții MS, astfel încât lucrurile merg mai departe”, a declarat Radu Ilinca.
El a explicat că deficitul de personal este determinat de situația personalului medical la nivel național și că demisia medicilor este ”un act unilateral, un act de voință”.
”Există și un deficit de personal pe unele secții, dar acest deficit nu este de natură să pună în pericol furnizarea de servicii medicale. Este vorba de acele specialități deficitare, o problemă care se întâlnește la nivel național. (…) Au fost opt medici care, din considerente personale, dar și profesionale, au ales să-și desfășoare activitatea în altă parte. Orice demisie este o pierdere, dar pe de altă parte, este un act unilateral, un act de voință”, a subliniat Radu Ilinca.
În ceea ce privește sesizările pacienților, potrivit președintelui Consiliului de administrație al spitalului, niciuna dintre cele 17 petiții primite în cele 11 luni de mandat al actualului manager, Rodica Ifrim, nu s-a confirmat.
”S-au identificat 17 sesizări ale pacienților, toate au fost înregistrate, toate au fost prelucrate. Aceste sesizări s-au referit la modul în care au fost tratați pacienții și/sau comportamentul unor medici din cadrul spitalului. Aceste sesizări au fost analizate de către Consiliul Etic, fie cercetate de Compartimentul juridic, constatându-se că faptele nu se confirmă sau nu fac obiectul unui incident de natură etică sau care să evidențieze existența unei vulnerabilități”, a spus Ilinca.
Președintele Consiliului de Administrație al SJU Focșani a subliniat că spitalul este o instituție de importanță majoră pentru comunitate și a respins ferm acuzațiile care ar putea pune la îndoială competența personalului medical.
”Spitalul este un bun al vrâncenilor, al comunității noastre. Așa cum îl îngrijim, așa cum îl dezvoltăm, așa cum avem grijă de el, asta vom obține, asta vom avea. Înțeleg și respect, în cel mai literar sens al cuvântului, orice sesizare, orice petiție, orice reclamație. Dar resping cu fermitate unele comentarii care sunt de natură să pună la îndoială fie competența tehnică, fie mai grav, buna credință a personalului care lucrează la SJU Focșani. (…) Salvele, tiradele de acuzații la adresa spitalului nu fac bine nici pacienților, nici aparținătorilor și nici echipei medicale. Cu toții suntem oameni și cu toții facem tot ceea ce ține de noi ca să fie un pic mai bine pentru pacienți”, a concluzionat Radu Ilinca.
Petiția trimisă de Primăria Focșani în luna februarie menționa probleme precum deficitul de cadre medicale, demisiile unor medici puse pe seama conducerii unității spitalicești, lipsa medicamentelor și materialelor sanitare, precum și sesizări ale pacienților privind activitatea spitalului sau taxa de consultație instituită temporar la UPU Pediatrie.
SJU Focșani este singurul spital județean din țară aflat încă în subordinea Ministerului Sănătății. AGERPRES