Pacienţi cu afecţiuni oncologice, alături de reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor implicate, au participat, pe 6 octombrie, la consultări cu premierul Nicolae Ciucă, organizate în contextul Lunii Internaţionale de Conştientizare despre Cancerul de Sân.

Nicolae Ciucă a subliniat că un astfel de dialog este extrem de util şi a adăugat că trebuie să existe o perspectivă a bugetării măsurilor care trebuie luate, în contextul proiectului de buget pe anul viitor.

„Trebuie să le mulţumim celor din faţa noastră care au prezentat toate problemele cu care se confruntă. (…) Trebuie să găsim soluţii care să fie general valabile pentru toate direcţiile de sănătate pentru toate centrele oncologice, iar acest lucru stă în capacitatea Ministerului Sănătăţii şi a celor care sunt îndrituiţi cu responsabilitate pentru acest aspect. (…) Trebuie abordate cât mai serios de instituţiile de specialitate la nivelul guvernului. Am înţeles că aici nu este vorba de ministere sau o instituţie care poate să vină cu soluţii, ci este nevoie de o abordare integrată a mai multor ministere şi instituţii care trebuie să concretizeze în demersuri tot ceea ce poate să însemne ansamblul ace sta de probleme pe care dumneavoastră le-aţi prezentat cu soluţiile specifice fiecărei structuri în parte”, a afirmat premierul.

Potrivit premierului, „deşi au fost prezentate câteva demersuri care vor fi înfăptuite, ele reprezintă foarte puţin pentru ansamblul de probleme care amprentează sistemul medical românesc, cel puţin pe domeniul oncologic, dar nu numai”.

El şi-a exprimat speranţa ca Ministerul Sănătăţii şi toate celelalte instituţii care pot şi trebuie să sprijine demersurile luate la nivelul Guvernului să coaguleze toate instrumentele şi să asigure fondurile necesare, astfel încât să rezulte măsuri concrete, cu un spectru de aplicabilitate cât mai larg, cu continuitate pe termen lung şi cu flexibilitatea necesară de adaptare.

Nicolae Ciucă mai spune că este importantă crearea acelui cadru procedural care poate să asigure continuitate şi coerenţă în viitor la soluţiile care vor fi asumate de Guvern.

„După atâţia ani, probabil că aşteptaţi cu certitudine să se întâmple ceva concret. (…) Aceste soluţii se pot face, nu cred că este atât de complicat să avem o procedură să se stabilească gradul de handicap. (…) Vom întreprinde toate demersurile de la nivel guvernamental, să avem toate instituţiile la masă şi să venim cu soluţii cât mai curând posibil. Amintesc din discuţiile anterioare că la o parte de problemele pe care le-aţi ridicat au fost identificate deja soluţii. (…) Trebuie să avem şi o perspectivă a bugetării acestor măsuri pentru că tocmai suntem în perspectiva proiectului de buget pe anul viitor şi să să concretizeze demersuri care să fie sprijinite financiar, pentru că, altfel, rămân doar proiecte”, a transmis Nicolae Ciucă.

El a promis că, dincolo de aceste demersuri care au fost întreprinse până acum, va continua constituirea, la nivelul instituţiilor Guvernului, a structurilor care se vor ocupa nemijlocit de aceste probleme.

„Dacă vrem să fim sinceri, o parte dintre ele ar fi putut fi rezolvate fără să aibă loc această întâlnire. Este doar o chestiune care trebuia să aibă girul anumitor conducători de instituţii şi să se concretizeze în soluţia care nu este destinată unei persoane, este o soluţie care vizează un număr foarte mare de oameni şi, atunci când vine vorba de prevenţie, vizează sănătatea naţiunii noastre. Păstrăm această punte de legătură complet neformală pentru că de fiecare dată când se ajunge la o formalizare într-un anume fel se ajunge să nu se întâmple ceea ce se discută. (…) Vocea dumneavoastră trebuie auzită de cei care au avut şansa să nu se lovească de astfel de probleme, dar trebuie să conştientizeze că este nevoie de ajutor pentru cei care sunt în astfel de situaţii şi mai mult decât atât de a merge din timp la medic, de a-şi verifica starea de sănătate”, a adăugat premierul.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a subliniat că, în contextul Planului Naţional de combatere a cancerului şi a acestei luni în care se depun eforturi pentru a face cât mai cunoscută bătălia împotriva cancerului de sân, femeile reprezintă un grup important de supravieţuitoare care se luptă cu cancerul de sân.

„Şi, din discuţiile pe care le-am avut, ne-au solicitat să rezolvăm problemele concrete cu care ele se confruntă în viaţa de zi cu zi. Le-am rugat să ne facă o prioritizare a acestor probleme, ne-au trimis mai mult propuneri care au în principal cinci lucruri care doresc să fie rezolvate cât mai repede. Împreună cu colegii noştri am căutat să găsim soluţii tehnice pentru toate aceste probleme. (…) Legat de testele genetice, noi am făcut o evaluare, dar şi un impact bugetar pentru a putea fi incluse, sperăm noi, chiar şi pentru la anul. Procedura este un pic mai greoa ie din punct de vedere administrativ – presupune amendarea legii sănătăţii. (…) Iar pentru partea de comisii care acordă indemnizaţia de handicap, la fel, am făcut demersuri şi la Ministerul Muncii şi la Ministerul Sănătăţii, şi e o procedură care poate fi rezolvată printr-un ordin comun. (…) O dovadă de seriozitate şi de responsabilitate este să venim cu soluţii concrete”, a declarat Andrei Baciu.

El a menţionat că, în ceea ce priveşte o serie de chestiuni semnalate în cadrul discuţiilor, acestea pot fi rezolvate printr-un ordin comun între Ministerul Sănătăţii şi CNAS.

Dr. Diana Păun, consilier prezidenţial – Departamentul Sănătate Publică, a subliniat că este pentru prima oară când o politică de sănătate publică este asumată de la cel mai înalt nivel.

„Este pentru prima oară când celebrăm, după mulţi ani, când este celebrată Ziua de luptă împotriva cancerului la sân, prin acţiuni concrete, nu prin vorbe. Vedem luminiţa de la capătul tunelului, pentru că, pentru prima oară, o politică de sănătate publică din România este asumată la cel mai înalt nivel în stat – la nivelul preşedintelui şi prim-ministrului. De aici lucrurile au decurs firesc. (…) Preşedintele României a dorit ca România să aibă un Plan Naţional de combatere a cancerului, motiv pentru care, sub umbrela Administraţiei Prezidenţiale, într-un grup de lucru care a cuprins toţi actorii din zona de interes de sănătate publică (…), s-au aşezat la o masă, laolaltă, în 9 luni planul a fost gata, bineînţeles perfectibil, a fost lansat în ianuarie 2022 la Palatul Cotroceni, sub umbrela preşedintelui României, care a promis că va monitoriza cu mare atenţie apariţia legii şi implementarea lui. (…) Este un proiect transpartinic. A fost o asumare de ordin tehnic, şi mă bucur că astăzi mai avem foarte puţin până a-l vedea transpus într-o lege pe care o aşteptăm la promulgare. (…) Dumneavoastră sunteţi baza conştientizării prevenţiei acestei afecţiuni şi ne bazăm pe dumneavoastră”, a explicat Diana Păun.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Cezar Irimia, a subliniat că îşi pune mari speranţe în Planul Naţional de control şi combatere a cancerului, pentru că acolo sunt cuprinse toate problemele discutate la eveniment.

„Suntem cerberii acestui Plan Naţional de cancer şi dacă nu va fi implementat, nu vreau să ştiu ce se va întâmpla ulterior, Ţinem foarte mult ca acest plan să treacă şi să fie implementat. (…) Această boală este problema întregii societăţi”, a adăugat Irimia.

Mai multe persoane cu probleme oncologice, prezente la eveniment, au expus o serie de probleme cu care se confruntă şi care trebuie rezolvate urgent.

Senatoarea Nicoleta Pauliuc, supravieţuitor, consideră că anul 2022 este unul al speranţei. „Astăzi este un moment de fericire. Vocea supravieţuitorilor de cancer s-a făcut auzită. (…) Cunosc foarte bine acest diagnostic, ce aţi simţit în momentul în care aţi primit acest diagnostic de cancer. Cunosc şi, sincer, am vrut poate în anumite momente să nu-mi aduc aminte, însă este extraordinar de important să împărtăşim din experienţa noastră pentru că cei care se luptă cu acest diagnostic să vadă că există viaţă şi dincolo de acest „ciocan”. (…) Vorbim foarte puţin de ceea ce se întâmplă după ce ai ajuns la linia de sosire, de discriminările supravieţuitorilor de cancer”, a arătat parlamentarul, iniţiator al unei legi privind consilierea psihologică. AGERPRES