Construirea unui nou spital de Oncologie şi Cardiologie în Constanţa, investiţie de peste 103 milioane de euro, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se estimează că va începe în 2024, a declarat administratorul public al municipiului, Felicia Ovanesian.

Proiectul a fost declarat eligibil de Ministerul Sănătăţii, fiind printre cele 27 de unităţi medicale din România care vor fi construite cu fonduri prin PNRR.

„Înseamnă că ne apucăm de proiectare şi că probabil la începutul, mijlocul anului 2024 putem începe executarea efectivă a spitalului. Înţeleg că lista este în transparenţă pentru 12 zile dacă nu mă înşel, dacă lista rămâne aşa în urma eventualelor contestaţii formulate de oricine, avem banii la dispoziţie şi ne putem apuca de proiectare. În estimarea domnului primar, proiectarea va dura aproximativ un an de zile. Noi, până acum, nu avem decât un studiu de fezabilitate şi indicatori. (…) Optimist sau nu, domnul primar doreşte ca anul viitor să se apuce de lucrări efectiv”, a precizat Felicia Ovanesian, într-o conferinţă de presă.

Conform administraţiei locale, noul spital va fi amplasat pe Bulevardul Aurel Vlaicu, pe un teren de aproape 20.000 metri pătraţi.

„Ministerul Sănătăţii a declarat eligibil proiectul (…) Valoarea proiectului ‘Policlinică Municipală, specializarea cardiologie şi oncologie, Constanţa-spital nou’ este de 103.214.244,06 euro din care finanţare nerambursabilă prin intermediul PNRR 98.053.531,86 euro. Noul spital va fi amplasat pe Bdul Aurel Vlaicu în zona Dacia Service pe un teren în suprafaţă de 19.660 mp. Acesta va avea două specializări: Oncologie şi Cardiologie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Constanţa.

Realizarea investiţiei presupune construirea unei clădiri cu regimul de înălţime D+P+3E, cu o suprafaţă construită de 2.991 metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 12.202 metri pătraţi.

Spitalul va fi focusat pe două specialităţi, Cardiologie şi Oncologie, esenţiale în completarea infrastructurii medicale a regiunii. Noul spital va avea câte două funcţionalităţi pentru fiecare specialitate medicală, respectiv, ambulatoriu cu paturi de zi (40 paturi) şi spitalizare continuă, inclusiv ATI (64 paturi).

„Specialitatea Cardiologie va completa serviciile medicale existente, acestea neacoperind la acest moment în localitate şi regiune cerinţele şi necesarul populaţiei. Pentru Oncologie nu există la acest moment servicii medicale, acestea fiind satisfăcute în alte localităţi, în special în Bucureşti. Noul spital va beneficia de cele mai noi şi înalte tehnologii în ambele faze de realizare, cea constructivă şi cea echipamentelor şi aparaturii, precum şi un nivel de digitalizare şi sustenabilitate inexistent în regiune”, se mai spune în comunicatul Primăriei Constanţa. AGERPRES