O pictură murală, un proiect menit să ajute, prin artă, la conştientizarea efectelor nocive ale poluării asupra sănătăţii, a fost inaugurată la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

„Proiectul a început ca o provocare lansată de către Institutul Marius Nasta cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei când Universitatea Naţională de Arte a răspuns provocării noastre”, a spus managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.

Ea a evidenţiat că în 2023 România a avut peste 9.000 de pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză.

La proiectul iniţiat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România şi Universitatea Naţională de Arte (UNArte), s-au înscris 26 de tineri şi a fost câştigat de Theia Catrina Mirodot, studentă în anul I la secţia Artă Murală din cadrul UNArte.

În luna aprilie, la aflarea veştii că proiectul ei este cel câştigător, Theia Catrina Mirodot a spus: „Tuberculoza şi poluarea sunt două teme negative în care am descoperit prin artă o latură pozitivă şi anume lupta împotriva lor. Proiectul propus inspiră privitorul cu speranţă şi vindecare. Fluturele este elementul central în cele două părţi ale compoziţiei. El, alături de celelalte vietăţi din natură, suferă din cauza poluării. În sens simbolic, fluturele devine pacientul ce suferă de tuberculoză şi care treptat se vindecă. Pentru a reda acest proces de vindecare am reprezentat vizual fluturele în două ipostaze. În prima, se află într-o bulă şi este protejat de medicul care îl ţine cu grijă în palme, iar în cea de-a doua ipostază fluturele este vindecat şi îşi ia zborul”.

Lucrarea a fost pictată de câştigătoarea concursului împreună cu alte cinci colege pe una dintre clădirile Institutului „Marius Nasta” folosind o vopsea specială care are calitatea de a purifica aerul, utilizând o tehnologie inovatoare ce transformă poluanţii din aer în compuşi inofensivi.

Miercuri, la festivitatea de inaugurare a picturii murale, Theia Catrina Mirodot a precizat că prin pictura sa „a dorit să facă un rezumat al procesului de vindecare” şi a explicat că semnificaţia fluturelui care îşi ia zborul este aceea că tuberculoza se vindecă.

„Nu a fost uşor, dar a fost o experienţă foarte frumoasă, de neuitat. Fără cele cinci colege nu aş fi putut să realizez acest proiect mural”, a spus Mirodot.

Carmen Orban, consilier la Cancelaria Prim-ministrului, a evidenţiat că educaţia, arta şi sănătatea se află într-o legătură puternică.

„Rareori, lucrurile care se dezbat se şi traduc în realizări efective. Astăzi, nu are cum să nu aibă un efect această pictură rurală pentru că ne atrage atenţia asupra poluării şi asupra sănătăţii”, a spus Carmen Orban.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea, a apreciat că prin proiectul realizat tinerele studente au oferit pacienţilor „încredere şi speranţa în vindecare”. „A ajuta un om să respire înseamnă de fapt a-l ajuta să aibă speranţa zilei de mâine, a se bucura de viaţă şi de frumuseţea ei”, a adăugat Herdea. AGERPRES