În ultimii ani, Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” Buhuși a cunoscut o spectaculoasă schimbare în bine, fiind renovat și reabilitat la standarde europene. Managerul spitalului, Constantin Poiană, ne dezvăluie secretul atragerii fondurilor necesare și al finalizării lucrărilor în termenul preconizat, într-un interviu acordat pentru platforma MedicalManager.ro.

Am apelat la sponsori, la firmele mari din țară care au sprijinit eforturile noastre. Pentru prima oară și firmele mari din Buhuși au susținut spitalul și o fac în continuare. De asemenea, nici noi nu am dat înapoi la provocările care au fost și sunt în continuare, am răspuns prompt și cu profesionalism la solicitările venite din partea instituțiilor centrale, județene și locale și astfel am fost percepuți ca o unitate sanitară pe care se pot baza la nevoie. Avem multe proiecte în curs de derulare cu Ministerul Sănătății, Consiliul Județean și cu Primăria / Consiliul Local Buhuși, proiecte care, odată implementate, vor schimba definitiv imaginea Spitalului”. 

Lucrările de reabilitare continuă

Constantin Poiană este de părere că resursa umană constituie unul dintre marile avantaje, deoarece medicii construiesc imaginea spitalului, ei sunt principalii oameni care atrag prestigiul și credibilitatea: “Am reușit în ultimii 3 ani să atragem la Buhuși mulți medici, nu avem specialități care să nu fie acoperite. În prezent, lucrăm la înființarea de noi specialități care nu au existat la Buhuși și la care nici noi nu puteam visa, în urmă cu puțin timp sau păreau obiective greu realizabile”.

Întrebat ce alte lucrări de reabilitare plănuiește în acest an, managerul buhușean răspunde cu entuziasm: “Multe! A fost demarat un proiect inițiat de către Primăria / Consiliul Local Buhuși pentru Ambulatoriul Integrat. Intenționăm ca, până la sfârșitul anului 2022, să reabilităm și să dotăm toate spațiile și structurile spitalului. Acest lucru ne va da un plus valoare și o perspectivă de dezvoltare mare iar spitalul va deveni mai atrăgător pentru pacienți, vom atrage resursă umană și, nu în ultimul rând, vom putea atrage alte fonduri. Cred că suntem de acord cu toții că spitalul din Buhuși nu mai seamănă, nu mai suportă comparație, cu ce era în urmă cu 3 ani! Ne urmăm obiectivele noastre și chiar sunt obiective foarte ambițioase!”

De la 20 de medici în 2019, la aproape 50 acum

Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei” a distrus deja un tabuu din lumea medicinei, reușind să aducă cadre medicale specializate într-un oraș destul de mic. Constantin Poiană este de părere că dacă conducerea instituției le este aproape, le asigură echipamentele și dotările, le înțelege nevoile și pune în practică visurile lor, dorința de a profesa într-un spital dotat și cu potențial mare de dezvoltare, medicii vor veni. Dacă acum trei ani, înaintea renovării, personalul medical, număra 20 de medici, acum se apropie de 50!

Cred că medicii care au venit și urmează să vină la Buhuși au simțit aceste lucruri și preferă să vină la un spital mediu pentru că și aici au parte de ceea ce este nevoie pentru un act medical de calitate și satisfacție maximă pentru pacienții cărora le oferim servicii medicale”, spune Constantin Poiană.

“Pentru pacienți cel mai bine este să avem specialități medicale diverse”

Spitalul din Buhuși are deja în plan deschiderea unei noi specialități în cadrul său, se fac pași repezi spre a deschide secția de gastroenterologie, vor exista și explorări funcționale. De asemenea, echipa condusă de Constantin Poiană se gândește foarte serios să readucă și specialitatea ginecologie, cu spitalizare, și chiar endocrinologie. Spitalul se mândrește cu specialitățile diabet și boli de nutriție, compartiment cu paturi specialitatea ORL, urologie, oftalmologie, explorări funcționale, continuitate pe radiologie și imagistică medicală, continuitate pe specialitatea ATI și o structura ATI performantă, specialitatea neurologie cu paturi, reumatologie și cardiologie cu un număr mai mare de paturi, totul în concordanță cu indicatorii de performanță, IUP, RUP, DMS, ICM, etc.

Decât să avem structuri mari cu zeci de paturi care să fie goale, este mult mai bine pentru pacienți să avem specialități medicale diverse. De aceste aspecte trebuie să ținem cont în perioada următoare”, concluzionează Constantin Poiană.