Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa vine în sprijinul persoanelor diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi al aparţinătorilor, prin punerea la dispoziţie a unei linii telefonice separate la care pot fi solicitate informaţii despre starea de sănătate a acestor pacienţi, a informat, joi, conducerea unităţii medicale.
Potrivit reprezentanţilor SCJU Constanţa, se urmăreşte astfel facilitarea comunicării cu aparţinătorii, în condiţiile în care timpul personalului medical este alocat în primul rând consultării şi tratării pacienţilor.
„Începând din această săptămână SCJU Constanţa vine în sprijinul pacienţilor diagnosticaţi cu SARS CoV-2 şi al aparţinătorilor desemnaţi ai acestora, cu o linie telefonică separată la care pot fi solicitate informaţii despre starea generală de sănătate a acestor pacienţi. Conducerea SCJU a recurs la această soluţie pentru a facilita comunicarea cu aparţinătorii, având în vedere faptul că timpul personalului medical este alocat în primul rând consultaţiilor şi tratamentului pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, şi apoi comunicării cu aparţinătorii”, se arată într-un comunicat de presă transmis de SCJU Constanţa.
Conform sursei citate, pacientul poate desemna o singură persoană căreia i se pot comunica datele cu privire la starea sa de sănătate.
„Aparţinătorii desemnaţi de către pacienţi pot cere informaţii la nr. 0736603824 zilnic, între orele 10.00-13.00. Solicitările vor fi centralizate şi, ulterior, aparţinătorii vor fi contactaţi de către personalul abilitat şi vor primi informaţii. Rugăm familiile pacienţilor internaţi să înţeleagă şi să respecte această decizie. Linia 0736603824 este dedicată exclusiv aparţinătorilor desemnaţi ai pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 iar preluarea apelurilor se face zilnic în intervalul orar 10.00-13.00”, se precizează în comunicat.
Conducerea SCJU Constanţa a menţionat că pot fi oferite telefonic informaţii despre „evoluţie, posibile transferuri în alte secţii, momentul externării”, persoana care poate solicita informaţii fiind cea desemnată, adică persoana indicată de pacient şi trecută în foaia de observaţie clinică generală (nume, prenume, număr de telefon).
„Persoanele care nu sunt trecute în foaia de observaţie clinică generală nu vor primi informaţii despre starea pacientului decât în cazuri excepţionale (ex. pacientul este în stare gravă şi nu se cunosc persoanele de contact, etc). Conform Art. 10 (cap.II), Legea 46/2003, rudele şi prietenii pacientului pot fi informaţi despre evoluţia
investigatiilor, diagnostic şi tratament, cu acordul pacientului”, mai informează unitatea medicală. AGERPRES