Specialişti de renume din ţară şi din străinătate prezintă, începând de joi, timp de două zile, la lucrările celui de al X-lea Congres al Societăţii Române de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, teme de interes privind noile tehnici şi tratamentele moderne folosite în acest domeniu al medicinii.

Comunicările vor fi susţinute în opt sesiuni şi acoperă o arie tematică largă, de la tratamentele minim-invazive, cu laser, în chirurgia maxilo-facială, la cele cu bifosfonaţi, abordarea chirurgicală a
osteonecrozelor, a anomaliilor dento-maxilare, precum şi a tumorilor cu evoluţie spre baza craniului, tuberculoza orală, procedeele de reconstrucţie a defectelor părţii inferioare a feţei, intervenţiile în fracturile de sinus frontal şi ale bazei craniului, la implanturile cranio-faciale.

Preşedintele congresului este prof. univ. dr. Grigore Baciuţ de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Cluj-Napoca. Universitarul clujean va prezenta, alături de colaboratorii săi, o comunicare despre tehnicile noi utilizate în chirurgia maxilo-facilă clujeană în perioada 2008 – 2011. Specialiştii clujeni ai unităţii medicale au făcut cercetări avansate privind protezele personalizate pentru pacienţii care au nevoie de înlocuirea unui fragment osos, fie din cauza unui accident, fie a unei malformaţii sau boli.


Proteza este realizată după dimensiunile exacte ale părţii de os distruse, oferite de tomografia care i se face pacientului, şi dintr-un material care se apropie foarte mult de proprietăţile osului. Printre personalităţile medicale de renume care participă la congres se numără prof. dr. Konrad Wangerin de la Universitatea din Stuttgart (Germania), prof. dr. Luigi Clauser de la Universitatea din Ferrara (Italia), prof. dr. Robert Sader de la Universitatea din Frankfurt pe Main (Germania), prof. dr. H. Zeilhofer de la Clinica Universitară din Basel (Elveţia), prof. dr. Miso Virag de la Spitalul Clinic Universitar Dubrava din Zagreb (Croaţia) şi prof. dr. Julio Acero de la Clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din Madrid (Spania). Reuniunea de la Cluj-Napoca este organizată de Societatea Română de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, European Association of Cranio Maxillo Facial Surgery şi Colegiul Medicilor Dentişti din Cluj-Napoca. AGERPRES