Spitalul Clinic de Urgență București (SCUB) a găzduit conferința de presă prilejuită de organizarea Congresului ROMTRANSPLANT, în perioada 8-9 octombrie 2024, eveniment corelat anul acesta cu International DCD Congress and Consensus, organizat de European Society for Organ Transplantation (ESOT) la București.

Au fost prezenți și au răspuns întrebărilor jurnaliștilor: Prof. dr. Gabriel Oniscu, președintele Societății Europene pentru Transplant de Organe (ESOT), Prof. dr. Horațiu Moldovan, președintele Asociației Romtransplant, coordonator al centrului de transplant cardiac din cadrul SCUB, Prof. dr. Irinel Popescu, președinte de onoare Romtransplant și Dr. Speranța Iacob, vicepreședinte Romtransplant.

Întâlnirea a reprezentat o oportunitate unică de a discuta direct cu Prof. Oniscu și conducerea Asociației Romtransplant despre ultimele evoluții și programele viitoare în domeniul transplantului de organe din Europa și de la noi din țară. Pentru prima oară în România se discută despre prelevarea de organe de la pacienți aflați în moarte circulatorie, un pas important către îmbunătățirea accesibilității la transplant prin creșterea numărului de organe donate, cu o mai bună funcționalitate și calitate.

În contextul actual, marcat de creșterea impactului bolilor cronice hepatice și cancerului hepatic precum și a bolilor cronice cardiace și renale, este vitală extinderea numărului de donatori și adoptarea noilor tehnici, precum utilizarea mașinilor de perfuzie pentru organele care vor fi transplantate, pentru a îmbunătăți supraviețuirea și calitatea vieții pacienților.

Sursa: Spitalul Clinic de Urgență București