Specialişti internaţionali în medicină integrativă din România, Italia, India şi Anglia participă, în perioada 2-5 noiembrie, la Bucureşti, la cea de-a II-a ediţie a Congresului Naţional de Medicină Integrativă.
În deschiderea lucrărilor congresului, prof. dr. Florin Brătilă a vorbit despre acupunctură şi echilibrele pe care aceasta le stabileşte în corpul uman. „Acupunctura, din punct de vedere al teoriei sistemelor, este un ansamblu cu componente în interacţiune”, a explicat prof. dr. Brătilă.
Vicepreşedintele Comitetului de organizare al Congresului şi directorul Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă” (INMCA), dr. Corneliu Moldovan, a susţinut că medicina integrativă înseamnă o scădere a efortului public în domeniul medical şi a afirmat că acest tip de medicină aduce persoanele mai aproape de „spiritualitate”. „Un cuvânt bun, o mângâiere, o floare, o atingere înseamnă mult mai mult decât toată tehnologia”, a declarat dr. Moldovan.
El a menţionat că medicina integrativă are un rol foarte important peste ocean, faţă de Europa.
Prezent la deschiderea congresului, preşedintele Societăţii Române de Acupunctură (SRA), prof. dr.Dumitru Constantin, a susţinut că ne aflăm într-o eră a ştiinţei, dar şi a demonstraţiei ştiinţifice, în care cerinţa esenţială este aceea de a putea susţine cu argumente ştiinţifice. „Suntem într-o eră a tehnologiei şi asta ne aduce explicaţii, dar există riscul să pierdem noţiunea de ansamblu”, a spus reprezentantul SRA.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a opinat că medicina integrativă readuce medicina la statutul „în care s-a născut”. Potrivit acestuia, medicina tradiţională şi cea chinezească aveau o abordare politică. „Fiecare pacient trebuie tratat şi boala lui trebuie particularizată. Ceea ce unui om îi face bine nutriţional, altuia îi face rău. Medicina este una singură şi trebuie pusă în slujba unui tratament preventiv”, este de părere prof. dr. Mencincopschi. Acesta a declarat că bolile nu se manifestă ca în urmă cu 20-30-50 de ani. „Azi abordarea holistică e singura care ne poate duce mai departe”, a conchis profesorul.
Directorul Institutului Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă” (INMCA), dr. Corneliu Moldovan, a declarat, marţi, că abordarea integrativă presupune mai multe specialităţi medicale din medicina alopată, cum ar fi medicină internă, oftalmologie, psihiatrie, fizioterapie, kinetofizioterapie. „În cadrul institutului tratăm afecţiuni cu durere care vizează zona articulară, reumatismală sau degenerativă, funcţională – iar aici avem în vedere ulcerul gastric, dischinezii biliare, colita spastică etc. Prin acupunctură, laser, homeopatie, apifitoterapie, biostimulare laser de mică putere, laser acupunctură, electroacupunctură, Moxa şi termoacupunctură, ultrasonoacupunctură, masaje sunt tratate o serie întreagă de afecţiuni”, a explicat dr. Corneliu Moldovan. Acesta a adăugat că principiile complementare sunt integrate cu cele alopate convenţionale, echipele de medici conlucrând pentru diferitele afecţiuni, subliniind că e bine să existe o medicină a profilaxiei, însă, din păcate, în general aici ajung cazuri disperate şi se încearcă ameliorarea suferinţei.
”Este o abordare holistică, fiecare caz este un caz particular şi relaţia medic-pacient şi personal medical, în general, trebuie să fie de parteneriat”, a subliniat dr.Moldovan. În cadrul INMCA se utilizează electronografia clinică, care este un patent românesc pentru electrografie în electroluminiscenţa utilizată în scopul diagnosticului energetic. Alte metode sunt metoda originară pentru vizualizarea distribuţiei 3D a sarcinilor electrice de suprafaţă, a acupunctelor şi psihotest MTEO computerizat, test psihologic alternativ bazat pe determinarea unui pattem, legat de profilurile medicinei tradiţionale extrem orientale.
În perioada 2-5 noiembrie, la institut se desfăşoară al II-lea Congres Naţional cu Participare Internaţională de Medicină Integrativă, al XXII-lea Congres Naţional de Acupunctură şi al XXVI-lea Congres Naţional de Homeopatie cu tema ” Medicina informaţională, un concept holistic actual”, în cadrul cărora vor fi prezentate 90 de lucrări abordând tematică din domeniul medicinei complementare, dar şi al celei alopate, a precizat dr. Corneliu Moldovan. Institutul Naţional de Medicină Complementară şi Alternativă „Prof. Dr. Florin Brătilă” este o unitate medicală complexă, de diagnostic, terapie, învăţământ şi cercetare în domeniul medicinei complementare, fiind singura în Europa de Est şi posibil al 6-lea Centru de profil din Europa (după cele din Germania, Franţa, Anglia, Belgia, Danemarca). AGERPRES