Astăzi, la Sibiu, debutează Congresul Naţional al Societăţii Române de Reumatologie (SRR), manifestare ştiinţifică de prestigiu, cu participare internaţională. Congresul, organizat pentru prima data în Sibiu, se va desfăşura în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, cu prezenţă fizică şi online în sălile de conferinţe de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” si Hotelul Ramada. Sesiunea de deschidere a Congresului va avea loc începând cu ora 17:30, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

„Congresul National de Reumatologie este deja tradiţie. Tradiţie înseamnă obiceiuri care se statornicesc, se repetă şi se transmit. Preluate de la cei dinaintea noastră şi duse mai departe de cei care vin după noi. Cu un program ştiinţific ambiţios şi variat, subiecte de actualitate si un grup de lectori de elită din ţară şi din afara ei, Congresul Naţional de Reumatologie va fi nu doar un eveniment de cea mai înaltă ţinută ştiinţifică, dar si prilejul de a fi din nou împreună”, a declarat Prof.univ.dr. Simona Rednic, Preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, în mesajul de invitaţie de pe site-ul evenimentului.

La congres, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu va fi reprezentat de personalul medical al compartimentului Reumatologie din cadrul Secţiei Clinice Medicală I.

„Deşi Sibiul a găzduit mai multe manifestări ştiinţifice din diferite specialităţi medicale şi din specialitatea noastră (n.a. – reumatologie) cum ar fi Şcoala de Vară a tinerilor reumatologi din România 2020 şi 2021, chiar în dificilii ani de început al pandemiei, este pentru prima oară când oraşul nostru este gazda Congresului Naţional de Reumatologie. Este o onoare şi o bucurie să ne revedem faţă în faţă într-un număr atât de mare, fără restricţii, şi să avem în mijlocul nostru şi personalităţi de prestigiu ale Reumatologiei europene, unii deja vechi colaboratori şi prieteni ai reumatologilor români”, a declarat Conf.univ.dr. Liana Chicea, medicul şef al Secţiei Clinice Medicală I din cadrul SCJU Sibiu şi membru în Comitetul Ştiinţific al Societăţii Române de Reumatologie.

Sesiunea de deschidere de azi, care va acea loc în Sala Mare a Centrul Cultural Ion Besoiu între orele 17.30 – 19.00, va fi moderată de Dna. Prof.univ.dr. Simona Rednic, Preşedinte în exerciţiu al Societăţii Române de Reumatologie (SRR). În cadrul sesiunii vor conferenţia dl. Prof.dr. Cătălin Codreanu, preşedinte în retragere al SRR şi invitatul din partea European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR) Prof. Cristopher Edwards (University of Southampton, UK).

Pe parcursul congresului programul ştiinţific va fi diferit in fiecare dintre cele trei săli de conferinţă. Astfel, vineri 30 septembrie si sâmbătă 1 octombrie se vor desfăşura lucrări pe 3-4 sesiuni paralele cu teme de specialitate şi interdisciplinare, inclusiv Reumatologia în vremea COVID-ului. Sesiunea de postere si expoziţia medicală vor fi organizate, pe perioada Congresului, în Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

În încheiere, sâmbătă 1 octombrie, orele 18.15-19.15, tematica va fi extrapolată în context psihocultural şi artistic prin conferinţele susţinute de Prof.dr. Daniel David, Rector UMF Cluj-Napoca – „Sănătatea în contextul psihocultural românesc” şi Prof.dr. Simona Rednic, UMF Cluj-Napoca, – „Rolul artelor şi umanioarelor în formarea unui medic”, precum şi prin prezenţa distinsului prof Constanttin Chiriac, preşedintele FITS Sibiu.