Al XVII-lea Congres Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi si Oncologi (IASGO), care s-a desfasurat in perioada 5-8 septembrie, la Bucuresti, este de departe, cea mai mare manifestare de acest gen desfasurata in Romania.
La eveniment au participat aproape 1.500 de medici si au fost aproximativ 300 de conferentiari din 56 de tari. Printre temele abordate s-au aflat evolutiile noi in chirurgia generala si abdominala, substituirea esofagului, transplantul de pancreas, de ficat, bolile gastro-esofagiene, cancerul colo-rectal, boala Crohn, chemoembolizarea si chemoterapia carcinomului hepatocelular, managementul modern al traumatismelor abdominale.

In ce priveste cele mai importante concluzii ale forumului stiintific, profesorul doctor Irinel Popescu, presedintele congresului, a declarat ca s-a remarcat calitatea conferintelor, deoarece vorbitorii au fost dintre marile personalitati medicale ale momentului. Ei au raspuns invitatiei si au participat la eveniment, iar in timpul dezbaterilor pe marile probleme din chirurgia plastica si oncologica, cei mai reputati specialisti au evidentiat problemele din domenii, iar prin disputele care au avut loc, specialistii au avut de castigat. In mod practic, sesiunea de biologie moleculara condusa de profesorul Victor Velculescu a fost una dintre cele mai importante.

Prof. dr. Irinel Popescu a subliniat ca aceasta personalitate a momentului in domeniul genomului uman este asteptata din nou la noi in tara, avand in vedere ca studierea genomului constituie o prioritate a Ministerului Cercetarii din Romania, si se conteaza pe sprijinul unor specialisti, precum prof. dr. Victor Velculescu, dar si al altora. Foarte importanta a fost sesiunea de transplant, la care au participat cei mai mari specialisti din domeniu din lume in acest moment, si cea de chirurgie hepatica. In cadrul sesiunilor de gastroenterologie, prof. dr Robert Hawes, unul din cei mai mari specialisti in domeniul chirurgiei laparoscopice, care utilizeaza metoda de introducere a endoscopului in stomac si de scoatere a colecistului fara sa lase nici un fel de taietura, s-a remarcat in mod deosebit.

Sesiunile de interventii efectuate la distanta, la Institutul Clinic Fundeni si Clinica Richmund din SUA au fost foarte apreciate, cu atat mai mult cu cat calitatea imaginilor a fost foarte buna. In prezent, in laparoscopie si in sistemul de transmisii s-au inregistrat progrese remarcabile care permit vizualizarea detaliilor unei interventii, a explicat prof. dr. Irinel Popescu. Nici sesiunile de prezentari orale si postere nu au fost lipsite de interes, cu atat mai mult cu cat acestea au fost sustinute de tineri care au avut cercetari originale, cele mai interesante fiind premiate la sfarsitul congresului.