IASGO_2013.jpgIn perioada 18 – 21 septembrie, a avut loc la Palatul Parlamentului, Congresul Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor, eveniment emblema care a reunit peste 1000 de participanti din 43 de tari.

„Congresul si-a atins obiectivul de a aduce specialisti din toata lumea, si nu numai din tarile cu excelenta medicala si cu bugete mari pentru sanatate si pentru cercetare, ci si din tarile mai putin favorizate, dar care uneori au un cuvant de spus, au opinii sau vin sa invete si sa isi prezinte si ei propria experienta”, a declarat Prof. Irinel Popescu, Presedintele Congresului Mondial IASGO.

„In acelasi timp, daca ma gandesc la Romania, am incercat sa prezentam cam tot ce a realizat mai bun scoala romaneasca in chirurgie, gastroenterologie si oncologie in momentul de fata. Si unele din lucrari, modul in care au fost primite, comentariile pe marginea lor, au fost, as spune, neasteptat de favorabile. Deci asta arata ca, in ultimul timp, nivelul si rezultatele noastre au inceput sa se apropie de cele internationale, ceea ce nu poate decat sa ne bucure”, a adaugat Prof. Irinel Popescu.

Prof. N. J. Lygidakis a evidentiat ca: „Scopul principal al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor este de a atinge o anumita uniformizare a nivelului stiintific, dar si a posibilitatilor sistemelor de sanatate din diverse tari ale lumii. Astfel, oamenii de pe tot mapamondul vor avea sanse egale de acces la serviciile de sanatate cu aceeasi eficienta, evitand astfel ca sanatatea sa fie accesibila doar in anumite colturi ale lumii. IASGO militeaza ca aceste cunostinte avansate sa fie raspandite in toata lumea, medicii sa aiba acces la ele in beneficiul populatiilor de pretutindeni”.

La eveniment a mai fost prezent si Primarul General al Municipiului Bucuresti, Prof. Sorin Oprescu, care a explicat: „Nu sunt aici doar in calitate de gazda, de Primar General al Municipiului Bucuresti, ci mai ales in calitate de medic, de chirurg, de coleg. Stim toti cei prezenti aici ca Scoala de medicina romaneasca este o forta remarcabila, care a reusit sa dea elitei mondiale a medicinei nume mari, dintre care multi ne-au fost profesori si colegi. Trebuie sa le ducem pasiunea mai departe, si asa cum au facut ei cu noi, sa indrumam tinerii spre implinirea lor umana si profesionala. Ne trebuie mai mult ca oricand profesionisti remarcabili, dar si oameni de suflet si caracter: oameni seriosi, cu minte clara. Oameni formati si educati sa gandeasca, sa discute si sa lucreze profund si implicat. Acesta cred eu ca este scopul reuniunii stiintifice la care ne aflam”.

In cadrul Congresului Mondial IASGO 2013 s-au aniversat 50 de ani de la realizarea primului transplant de ficat din lume de catre Prof. Thomas Starzl, in 1963 la Denver (SUA) prilej cu care acesta a transmis un mesaj video in care a vorbit despre inceputurile eroice ale transplantului de ficat.

La Congres au fost prezenti 250 de speakeri din 35 de tari, printre care pionierii transplantului hepatic la nivel mondial: Prof. Cristoph Broelsch, Prof. Masatoshi Makuuchi, Prof. Henri Bismuth, precum si Prof. Victor Velculescu, figura remarcabila a cercetarii stiintifice internationale, un specialist cu contributii originale in studiul genomului, profilat pe cercetari care incearca sa descifreze originea cancerului la nivel genomic.
Aspectul multidisciplinar, programul variat si dens racordat la realitatile si evolutiile internationale, participarea celor mai straluciti specialisti ai lumii, sunt vectori care au transformat Congresul Mondial IASGO 2013 intr-o declaratie de profesionalism stiintific la superlativ.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati website-ul oficial al evenimentului: www.iasgo2013romania.org