Cercetarea farmacologică este extrem de importantă, este de părere conf. dr. Ioan Magyar, preşedintele comitetului orădean de organizare a celui de-al XI-lea Congres Internaţional de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică.

În jur de 100 de specialişti din ţară şi din străinătate participă la acest congres, în perioada 9-11 iunie, al cărui preşedinte este acad. prof.dr. Victor Voicu, preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică.

Lucrările Congresului vor pune în evidenţă ultimele cercetări legate de farmacologia experimentală, farmacologia clinică şi toxicologia clinică. Participanţii vor face cunoştinţă cu rezultatele celor mai recente studii privind cercetarea medicamentelor în etapa preclinică. Potrivit farmacologilor, un medicament nu intră în uzul clinic decât după studii aprofundate de farmacologie fundamentală sau experimentală, urmate de studii clinice riguroase, ce durează aproape 8-9 ani.


”Nu există niciun medicament care să fie infailibil şi care să nu aibă efecte adverse. Acesta este şi un mesaj pentru oamenii obişnuiţi, care nu sunt de specialitate, şi care obişnuiesc să ia medicamente frecvent, obişnuinţă care nu este bun augur şi nici recomandată. De aceea şi capitolul de toxicologie are o importanţă deosebită”, a spus, miercuri, pentru AGERPRES, conf.dr. Ioan Magyar, şef Disciplină de Farmacologie, FMF Oradea.


Personalităţi marcante ale lumii academice medicale din ţară şi din alte 15 ţări europene vor susţine lucrări în cadrul Congresului, precum prof.dr.doc.Barbu Cuparencu, fondatorul unei adevărate şcoli de farmacologie fundamentală la UMF Cluj în urmă cu mai bine de 40 de ani, prof. Costin Mungiu, de la Universitatea de medicină din Iaşi, prof. Vlaicu Şandor, de la Universitatea din Cluj-Napoca, prof. Folke Sjoqvist, Karolinska Institute Stocholm, Suedia, prof. Olavi Pelkonen, Finlanda, prof. Horst Thiermann, Germania.

Şcoala farmacologică orădeană, bazată pe farmacologia experimentală, continuă, încă din anul 1995, câteva teme de cercetare iniţiate de prof. Cuparencu la Cluj. ”Fără animale de experienţă şi o biobază nu se poate vorbi de cercetare fundamentală. Iar farmacologia experimentală stă la baza majorităţii actelor care se desfăşoară ulterior în clinică. Practic, medicamentele care ajung în clinică, fie cele noi sau cele mai vechi, şi care sunt reevaluate, nu ajung acolo fără să parcurgă etapa de farmacologie experimentală”, a precizat Ioan Magyar.


Congresul de farmacologie este organizat de către Societatea Română de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică în colaborare cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea şi Disciplinele de Farmacologie şi Farmacologie Clinică. AGERPRES