Aproximativ 54.000 de persoane din Harghita nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate şi nu există din punct de vedere economic, a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, Duda Tihamer, în cadrul primei şedinţe a Consiliului Economic Consultativ al judeţului Harghita.
Potrivit datelor statistice, în Harghita sunt 257.000 de asiguraţi, o parte dintre ei, respectiv 137.000, fiind contribuabili la sistem, iar cealaltă parte, de circa 120.000, care beneficiază de asigurări de sănătate, fără a contribui, cum ar fi coasiguraţii, elevii, studenţii, cei din sistemul de protecţie sau beneficiarii legilor speciale. La aceştia se adaugă circa 54 de mii de persoane care nu sunt asigurate şi nu contribuie în niciun fel la sistem, neavând niciun venit stabil sau temporar. Numărul reprezintă aproximativ 17 la sută din populaţia judeţului.
‘Deci, mai pe înţeles, azi, în judeţul Harghita, sunt 54 de mii de persoane care din punct de vedere economic nu există, nu contribuie în niciun fel, nu au niciun venit constant, nici venituri temporare, nici locuinţă de închiriat, ci pur şi simplu nu apar ca şi contribuabili. De fapt, acesta este punctul critic unde trebuie să ne oprim şi să spunem că aceşti oameni trebuie atraşi în sistem, prin crearea locurilor de muncă sau în altă formă. Important este ca şi ei să contribuie la acest sistem. Pentru că dacă nu contribuie la acest sistem, nu contribuie la nici un sistem. Deci, 17 la sută din populaţia totală, din punct de vedere economic, pur şi simplu nu există’, a punctat Duda Tihamer.
Acesta a adăugat faptul că veniturile din asigurări de sănătate sunt, în Harghita, de 167 milioane de lei, iar cheltuielile se ridică la 240 milioane lei, ceea ce înseamnă un deficit de 72 milioane de lei, adică 30 la sută. Duda Tihamer a propus ca şi persoanele care sunt coasigurate să contribuie la sistem, eventual prin anumite facilităţi acordate de stat, fiind necesară o modificare legislativă în acest sens.
În legătură cu numărul mare de persoane neasigurate, liderul grupului UDMR din Senat, Tanczos Barna,care a moderat şedinţa Consiliul Economic Consultativ, a declarat că este o situaţia gravă, generată de politica greşită de protecţie social dusă de Guvern.
‘Este o situaţie gravă. Am constatat că practic jumătate din populaţia unui judeţ intră în categoria neasiguraţi sau a asistaţilor social. Este o chestiune generalizată în foarte multe judeţe din ţară şi de vină este, în ansamblu, politica greşită la nivelul Guvernului de protecţie socială. Dacă supralicităm şi zi de zi venim cu noi forme de sprijin social, cu majorarea cuantumurilor diferitelor forme de sprijin social, dacă în campaniile electorale şi în afara lor nu ne concentrăm asupra populaţiei active, ci asupra voturilor care pot veni din partea populaţiei asistate social, ducem ţara într-o direcţie greşită’, a declarat Tanczos Barna, pentru Agerpres.
În cadrul primei şedinţe a Consiliul Economic Consultativ al judeţului Harghita, organizată la iniţiativa Consiliului Judeţean, s-au prezentat alternativele care se află la dispoziţia tinerilor care vor să rămână acasă şi să nu plece în străinătate, cum ar fi oferirea de teren gratuit celor care doresc să îşi construiască o casă sau acordarea de burse de studii studenţilor care revin în localitatea natală, precum şi programele de sprijin pentru întreprinzătorii care angajează tineri absolvenţi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat că instituţia pe care o conduce nu are competenţe să se implice în dezvoltarea economică a judeţului, motiv pentru care va solicita Asociaţiei Consiliilor Judeţene să ceară o modificare legislativă în acest sens. Borboly şi-a exprimat speranţa că în cadrul şedintelor Consiliului Economic Consultativ al judeţului Harghita, reprezentanţii instituţiilor deconcentrate, ai autorităţilor locale şi ai întreprinzătorilor vor găsi soluţii de rezolvare a unor probleme concrete. AGERPRES