Consiliul Judeţean Vâlcea a reuşit joi să dezamorseze conflictul dintre Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Spitalul de Urgenţă, în urma căruia ambulanţierii refuzaseră să mai transporte bolnavi din unitatea sanitară vâlceană către alte unităţi de profil.

„Pentru dezamorsarea conflictului, am invitat ieri la masa tratativelor conducerile celor două instituţii şi am insistat să se găsească cea mai potrivită cale de comunicare, înţelegere şi negociere. Din punctul de vedere al managerului Serviciului Judeţean de Ambulanţă, cauza principală a relaţiilor tensionate rezidă în faptul că managerul spitalului nu a acceptat clauzele din proiectul contractului de transport. În replică, directoarea spitalului a motivat că pretenţiile prestatorului de servicii sunt în contradicţie cu prevederile Ordinului nr.55/2010 al Ministerului Sănătăţii, mai ales în ceea ce priveşte taxa de solicitare suplimentară. În cadrul medierii, am insistat pe necesitatea respectării formelor de decontare a serviciilor de ambulanţă pentru a se evita situaţiile de conflict la plată, fie direct de către beneficiar, respectiv de Spitalul Judeţean, fie de către Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate”, a declarat preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

Intervenţia în această dispută a preşedintelui CJ a rezolvat conflictul dintre cele două instituţii sanitare în sensul că ambele părţi au găsit împreună calea potrivită de dialog, modalitatea de stingere a conflictului şi, în final, au perfectat prin semnătură contractul de prestări servicii care n-a fost operaţional timp de peste 10 luni.

Serviciul Judeţean de Ambulanţă a hotărât la începutul acestei săptămâni să sisteze cursele pentru pacienţii din Spitalul de Urgenţă Vâlcea către ale unităţi sanitare, în lipsa unui contract cadru prin care spitalul să achite costul acestui transport. „Am luat decizia de a nu mai acorda transport asistat sau neasistat pentru pacienţii internaţi în Spitalul de Urgenţă Vâlcea. Aceste tipuri de transport se efectuau până la 1 martie 2013 prin altă modalitate de plată. Costul per solicitare era decontat de CAS direct către noi, iar costul per kilometru era decontat de CAS către spital. De la 1 martie, unitatea solicitantă trebuie să deconteze tot pachetul. Am trecut asta în noul contract dintre noi şi Spitalul Judeţean, dar conducerea nu doreşte să semneze acest contract”, a declarat directorul SJA Vâlcea, Petre Duinea.
Conducerea Spitalului Judeţean a considerat însă că în contractul respectiv este un articol cu care nu este de acord. „Dânşii trebuie să elimine articolul 4 din respectivul contract, o taxă suplimentară, taxa de solicitare, cu care nu putem fi de acord. Vom mai avea o rundă de negocieri joi dimineaţă cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, şi sperăm să găsim un numitor comun”, a declarat pentru AGERPRES directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Georgeta Sălişte. AGERPRES