spital baraolt.jpgAngajaţii Spitalului orăşenesc Baraolt, cărora le-au fost tăiate salariile cu 5% la începutul lunii februarie, sunt nemulţumiţi de lefuri şi ameninţă că vor declanşa un conflict de interese, care va culmina cu grevă generală, dacă situaţia nu se va remedia.

Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, susţine într-un comunicat de presă remis vineri că la Spitalul din Baraolt există „premisele declanşării unui conflict de
interese” din cauza refuzului conducerii instituţiei de a negocia ori prelungi contractul colectiv de muncă, după expirarea acestuia, dar şi pentru că angajaţii sunt nemulţumiţi de diminuarea cu cinci procente a salariilor începând cu data de 1 februarie.

‘Această stare nu mai poate continua, starea de nemulţumire a salariaţilor este una nemaiîntâlnită până în prezent şi se datorează tăierilor permanente, precum şi neacordării tuturor drepturilor de natură salarială, inclusiv tichete de masă’, se arată în comunicat. Conducerea Sanitas a solicitat convocarea în regim de urgenţă a Consiliului de Administraţie al Spitalului din Baraolt, avertizând că în situaţia în care nu se va da curs solicitărilor salariaţilor va iniţia diferite forme de protest, care vor culmina cu greva generală.


Liderul sindical mai afirmă în comunicat că aşteaptă mai multă responsabilitate şi implicare din partea autorităţilor locale care au preluat spitalele după ‘marea descentralizare’ făcută de Ministerul Sănătăţii. Primarul oraşului Baraolt, Nagy Istvan, a declarat vineri pentru AGERPRES că după preluarea spitalului s-au făcut eforturi mari pentru întreţinerea şi funcţionarea acestuia şi s-au achitat o bună parte din datorii. El a spus că va trebui găsită o cale de eficientizare a acestei unităţi sanitare, fie prin reducerea numărului de angajaţi din rândul personalului auxiliar, fie prin oferirea unor servicii de mai bună calitate.


‘În septembrie anul trecut, după preluarea spitalului, datoriile se cifrau la 6 miliarde de lei vechi iar acum au scăzut la 1,2 miliarde. Deci se poate merge mai departe, dar cu condiţia să punem toţi umărul, nu să umblăm cu cărţi măsluite. (…) Eu nu cred în greve, dar cred că vom putea conlucra, pentru că avem cu toţii interesul ca spitalul din Baraolt să nu se desfiinţeze şi să găsim o cale de supravieţuire a acestuia. Soluţia nu e ca spitalul să fie dus în spate de bugetul local, ci de a reduce din personalul auxiliar sau de a oferi servicii medicale de mai bună calitate’, a subliniat primarul. AGERPRES