Primăria Craiova susţine că în urma unor verificări efectuate de către corpul de control al instituţiei la spaţiile concesionate medicilor de familie au fost constatate „nereguli grave” la modul de administrare a acestora.

„Conform contractului de concesiune dintre Primăria Craiova şi medicii de familie, aceştia sunt obligaţi să asigure exploatarea eficace în regim de continuitate şi de permanenţă a spaţiului care face obiectul concesiunii, spaţiu care include atât suprafaţa cabinetului în care îşi desfăşoară activitatea, cât şi cotă indiviză din spaţiile comune – hol, săli de aşteptare, grupuri sanitare etc. În urma verificărilor pe teren şi a constatărilor de către inspectorii primăriei privind starea unor spaţii transmise în concesiune medicilor de familie, Direcţia de Patrimoniu a Primăriei Craiova a trimis somaţii către toate cabinetele medicilor de familie din municipiu pentru a respecta obligaţiile ce le revin conform contractului de concesiune şi pentru a remedia în regim de urgenţă toate problemele constatate”, afirmă conducerea Primăriei Craiova într-un comunicat de presă.

La rândul lor, medicii de familie din Craiova susţin că municipalitatea nu a efectuat niciun control şi că de ani de zile Primăria Craiova le îngreunează desfăşurarea activităţii prin lipsă de investiţii în spaţiile pe care le deţine în proprietate, prin neplata cotei părţi la lucrările de reparaţii, prin tergiversarea vânzării spaţiilor, majorarea chiriei şi transformarea contractelor de concesiune în contracte de chirie.

„Nu m-a sunat niciun coleg să-mi spună că ar fi venit vreo primărie în vreun control. Potrivit legii referitoare la concesiunea şi vânzarea cabinetelor medicale, în cazul în care municipalitatea nu vinde cabinetele, primăria este obligată să facă investiţii, pentru a aduce cabinetele la nivelul Uniunii Europene. Primăria Craiova nu a vândut niciun cabinet şi nu a făcut nicio investiţie. Şi cine face investiţii într-o clădire unde nu este proprietar? Medicii de familie susţin toate cheltuielile pe care le cer asociaţiile. De exemplu, asociaţia la care sunt arondată cu spaţiul a cerut acum bani pentru fondul de rulment, pentru acoperiş, iar primăria nu a dat niciun ban, în condiţiile în care întreţinerea exteriorului este de datoria proprietarului. Am fost nevoită să plătesc eu. Mai mult, blocul în care avem cabinete cinci medici nu a putut fi introdus în programul primăriei pentru lucrări de izolaţie, pentru că primăria a refuzat să îşi plătească cota parte pentru aceste spaţii. Sunt locatarii din bloc supăraţi pe noi…”, a declarat preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj, dr. Adriana Dogaru.

Potrivit dr.Dogaru, cabinetele de medicină de familie din Craiova deţin autorizaţii sanitare pe care nu le-ar fi primit „dacă erau jalnici”. „Din moment ce suntem autorizaţi sanitar, cum se spune că nu îndeplinim condiţiile sanitare? Nu a venit nimeni în control. De ce nu au amenajat cabinetele la standardele Uniunii Europene, aşa cum scrie în lege? Aţi văzut vreun cabinet medical amenajat de Primăria Craiova? Numai Consiliul Judeţean Dolj a amenajat cabinetele medicale şi a respectat legislaţia (ori au vândut, ori au modernizat la standarde europene). Iar cel mai bun exemplu este clădirea de pe strada Olteţ, din centrul Craiovei, unde funcţionează cabinete medicale: jumătate din clădire este a CJ Dolj şi este modernizat, iar jumătate este a Primăriei Craiova, iar acolo le plouă medicilor în cabinete, că nu repară primăria acoperişul. Primăria Craiova nici nu amenajează cabinetele, nici nu le vinde”, a mai spus preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj.

Şi alţi medici de familie din oraş susţin că municipalitatea Craiova este singura din ţară care a nu a făcut nicio investiţie în aceste cabinete şi că de ani de zile îşi bate joc de ei. „Primăria Craiova îşi bate joc de noi. Dacă în alte oraşe autorităţile nu ştiu ce să mai facă pentru a-i ţine pe medici să nu plece, la Craiova ni se măreşte chiria, stăm în nişte spaţii pe care nici nu vor să ni le vândă ca să investim, nici ei nu le amenajează. Consiliul Local Craiova ne-a majorat anul trecut redevenţa de 50 de ori, de la 1 euro/mp/an, la 3,5 euro/mp/lună (plus că am plătit majorarea retroactiv), iar directorul de la patrimoniu ne-a spus să fim mulţumiţi şi aşa, că ar putea să ne ia chirie 3.600 euro/lună, pentru că suntem liber profesionişti. Au făcut reparaţii la micropoliclinica din Craioviţa Nouă şi pentru că au fost lucrările făcute prost, acum sunt probleme. Ce credeţi? Nu mai vor să recunoască că au făcut ei acele reparaţii. Nu e de mirare că pleacă medicii din Craiova”, a declarat un alt medic de familie din Craiova, care nu a dorit să îi fie publicat numele. AGERPRES