Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică organizează conferința “Screeningul pentru cancerul colorectal, de la proiecte pilot la program național – provocări și oportunități”, în data de 26 octombrie, la ora 12, la Athénée Palace Hilton, Sala Regina Maria.
Conferința are ca scop prezentarea rezultatelor primului program pilot de screening pentru cancerul colorectal din România, identificarea provocărilor și a oportunităților apărute în cursul implementării și de a prezenta planurile de extindere la nivel național.
Finanțat din Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman, proiectul-pilot de screening pentru cancerul colorectal s-a desfășurat în 4 regiuni de dezvoltare, București-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est și Sud-Vest, cu o populație țintă totală de peste 200.000 de persoane testate, din care peste 50% au provenit din grupuri vulnerabile. De asemenea, proiectul a avut ca obiective devoltarea cadrului de implementare a unui program național de screening organizat pe baze populaționale, în conformitate cu Recomandarea Consiliului Uniunii Europene privind screeningul pentru cancer și implementarea Ghidurilor Europene pentru asigurarea calității în programele de screening pentru cancerul colorectal, astfel încât serviciile preventive oferite să fie eficace și accesibile în condiții de egală calitate și siguranță pentru toate categoriile socio-economice.
Rezultatele proiectului pilot de screening pentru cancerul colorectal și experiența acumulată în timpul implementării au fundamentat planurile de extindere regională și națională către un program național.
Contextul în care organizăm aceast eveniment este unul care reflectă preocupările profesioniștilor din domeniul sănătății privind prevenția și controlul cancerului colorectal: în fiecare an, se înregistrează 13.000 de cazuri noi și peste 7.000 de decese. Mortalitatea prin cancer colorectal a înregistrat o creștere în România.
Demersul nostru își propune să atragă toți actorii din sistemul de sănătate, autorități ale administrației publice centrale și locale, precum și membrii societății civile, în crearea unui cadru funcțional pentru sprijinirea populației din România căreia să-i le oferim acces la informații și servicii de prevenire a cancerului de colorectal. Implicarea activă în acest demers, susținerea lui sub orice formă, reprezintă, pentru noi, asumarea unui angajament în a proteja cetățenii din România de această afecțiune care poate fi prevenită. Avem încredere că, împreună, unindu-ne forțele, vom putea consolida și dezvolta un cadru coerent și durabil pentru prevenția cancerului colorectal.
Pentru a marca acest eveniment, în seara aceleiași zile, clădirea Institutului Clinic Fundeni și cea a Institutului Național de Sănătate Publică vor fi iluminate în albastru, culoarea simbol a cancerului colorectal.