Profesioniştii din domeniul sănătăţii şi reprezentanţii UNICEF vor face apel la sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală a copilului şi adolescentului, la Conferinţa naţională de la Sibiu, care se desfăşoară în perioada 11 – 13 aprilie.

Cea de-a 19-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului are ca temă „Prevenţie şi intervenţie timpurie în sănătatea mintală a tinerilor”.

”Organizatorii Conferinţei îşi propun să promoveze sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor, astfel încât să fie asigurat dreptul copiilor la o dezvoltare armonioasă şi să disemineze cele mai recente informaţii ştiinţifice şi experimentale în acest domeniu”, se arată într-un comunicat transmis presei.

Pe parcursul celor trei zile, invitaţi de la prestigioase universităţi din ţară, precum şi specialişti din străinătate vor aduce perspective actuale şi interesante pentru cercetarea şi practica în domeniul sănătăţii mintale.

„Organizarea evenimentului din acest an se bucură de o colaborare excepţională şi de sprijinul Universităţii ‘Lucian Blaga’ Sibiu, al Spitalului Clinic de Psihiatrie ‘Dr. Gheorghe Preda’ Sibiu şi al UNICEF în România, căruia îi mulţumim. Programul ştiinţific abordează o gamă variată de teme, printre care se numără consumul de substanţe în rândul adolescenţilor, tulburarea de spectru autist şi comorbidităţile acesteia, incongruenţa de gen în rândul copiilor şi adolescenţilor, abordări psihoterapeutice în sănătatea mintală a copiilor”, a declarat conf. dr. Florina Rad, preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului şi Profesii Asociate.

Anul acesta, pentru prima dată, Conferinţa Naţională de Sănătate Mintală a Copilului şi Adolescentului se va desfăşura în Sibiu.

”Ne bucurăm să contribuim la organizarea evenimentului, în contextul în care problemele de sănătate mintală la această categorie de vârstă au luat amploare în ultimii ani, nevoia de informare şi prevenţie fiind deosebit de importante”, a spus conf. dr. Ciprian Băcilă, din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, director medical la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu.

Potrivit datelor incluse într-un raport UNICEF privind sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor din România, aproximativ 22.000 de copii şi adolescenţi trăiesc cu un diagnostic de boală mintală, iar mulţi alţii se confruntă cu diverse tulburări de dezvoltare, emoţionale sau cognitive.

”Copiii şi adolescenţii cu probleme de sănătate mintală se confruntă cu stigmatizarea şi discriminarea socială şi sunt expuşi riscului de a se angaja în comportamente riscante, cum ar fi fumatul, consumul de alcool şi droguri sau abandonul şcolar. Copiii şi adolescenţii români sunt mult mai afectaţi decât copiii din alte ţări, potrivit raportului UNICEF. 33% dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani se simt trişti mai mult de o dată pe săptămână, faţă de o medie de 13% în cele 45 de ţări incluse într-un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, se arată în comunicatul UNICEF România.

În plus faţă de creşterea urgentă a investiţiilor în sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor, UNICEF solicită sprijin pentru prevenirea în familie prin programe care promovează o educaţie parentală pozitivă şi bunăstarea îngrijitorilor.

În prima zi a evenimentului, va fi organizată o masă rotundă cu tema „Consumul de substanţe în rândul copiilor şi adolescenţilor din România”, la care vor participa reprezentanţi din domenii importante pentru sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor.

”Evenimentul (…) reuneşte specialişti de marcă şi actori relevanţi în acest domeniu. Beneficiind de expertiză lor şi lucrând împreună cu partenerii guvernamentali şi ai societăţii civile, putem face paşii necesari pentru a îmbunătăţi sănătatea mintală a copiilor şi adolescenţilor din România”, a afirmat Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România. AGERPRES