sigla AMFB copy.jpgSocietatea Naţională de Medicina Familiei şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti organizează în perioada 24-27 martie 2010 cea de a VI-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei. Manifestarea, devenită deja tradiţională, va fi găzduită de Palatul Copiilor din Bucureşti şi va reuni medici din întreaga ţară şi, în premieră, va include şi o semnificativă participare internaţională.

Conferinţa va găzdui mese rotunde pe teme diverse, dintre care amintim: „Cine ne învaţă să ne educăm copii”, „Medicina de familie şi medicii tineri”, „Medicina de familie în rural şi zone izolate”.

Cele 11 ateliere de lucru pe grupuri mici – care se vor desfăşura în paralel cu lucrările în plen – includ discuţii dedicate metodelor de cercetare calitativă, finanţării cabinetelor medicale, utilizării corecte a dispozitivelor inhalatorii, managementului pacienţilor dificili şi tehnici de îmbunătaţire a comunicării şi empatiei, asistenţei medicale în renunţarea la fumat, tratamentului modern al plăgilor cu vindecare întârziată precum şi managementului depresiei în cabinetul de medicina familiei. Sunt multiple faţete ale aceleiaşi specialităţi, pe cît de diversă, pe atât de complexă!

De asemenea, manifestarea va include şi 4 ateliere de lucru în limba engleză, care vor facilita schimbul de informaţii cu colegii din comunitatea internaţională. Amintim aici participarea reprezentanţilor societăţii de medicină generală din Slovacia (Dr. Peter Liptak, Dr. Peter Pekovic, Dr. Iveta Vaverkova, Dr. Jana Bendova), cu o lucrare dedicată organizării sistemului local de asistenţă medicală primară, a reprezentanţilor IPCRG (International Primary Care Respiratory Group), Dr. Ioanna Tsiligianni şi dr. Mandy Moffat, cu ateliere pe grupuri mici, precum şi pe cei ai Societăţii Medicilor Români din Marea Britanie (SMR – UK), Dr. Mihaela Cârmaciu şi dr. Radu Burtan, care vor susţine lucrări legate de practicarea aceleiaşi specialităţi medicale într-unul dintre cele mai vechi şi mai stabile sisteme medicale din Europa. Prof. Dr. Heinz Katschnig (Austria) va susţine unul din atelierele de lucru, prof. dr. Vytaustas Usonis (Universitatea Vilnius) va modera o dezbatere despre lobby-ul antivacinare, iar dr Michaela Stein şi Dr.Wolf Funfack (Germania) vor prezenta o nouă abordare în nutriţie.

La Conferinţă vor fi invitati vorbitori bine-cunoscuţi lumii medicale, dintre care amintim pe prof. dr. Călin Giurcăneanu, prof. dr. Nicolae Calomfirescu, prof. dr. Florin Mihălţan, , prof. dr. Dan Dominic Ionescu, Prof. Dr. Petrişor Geavlete, prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, Prof. Dr. Minerva Muraru, Şef de lucrări Dr. Loredana Piloff, psh. Aurora Liiceanu, psih. Mirela Horumba, precum şi medici de familie a căror activitate de cercetare nu mai este o surpriză. Dr. Cristina Isar, Dr. Adriana Dogaru, Dr. Zsuzsanna Farkas Pall, Maria Pistol, Dr. Rodica Tanasescu, Dr. Iuliana Picioreanu, Dr. Aurel Condrea, Dr. Călin Ciubotaru sunt deja cunoscuţi pentru participările lor cu lucrări de specialitate la conferinţele de medicina familiei. Dealtfel, în mod tradiţional, va exista o sesiune rezervată prezentării lucrărilor medicilor de familie implicaţi în cercetare şi o serie de proiecte.

Nu întâmplător, Conferinţa Naţională de Medicina Familiei are loc chiar înainte de semnarea Contractului Cadru. Reamintim celor interesaţi că anul trecut manifestarea a facilitat schimbul de informaţii între conducerea SNMF şi aproape jumătate din membrii comunităţii medicilor de familie, concretizat în strategia adoptată de SNMF alături de Federaţia Naţională a Patronatelor de Medicina familie pentru anul ce a urmat.

Ca în fiecare an, în cadrul Conferinţei se vor premia lucrările cele mai interesante prezentate de medicii de familie, cu premii constând în dispozitive medicale necesare desfăşurării activităţii aferente cabinetului de medicina familiei la standardele mileniului III. În premieră, lucrarile vor fi cuantificate după rezumatele trimise iar premiile vor fi alese de câştigători.

Mesajul Dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF, despre Conferinţa Naţională de Medicina Familiei: „Iată că avem bucuria de a vă invita, iarăşi, ca în fiecare an, la o nouă ediţie a Conferinţei Naţionale de Medicina Familiei, în 24-27 martie (în ultimul weekend al Mărţişorului, ca de obicei), la Palatul Naţional al Copiilor.

Avem ambiţia de a încerca manifestări din ce în ce mai atractive, originale, specifice nouă, medicilor de familie. În acest an vom avea, pe lângă simpozioane pe teme diverse şi mese rotunde şi workshopuri paralele. Vom avea şi invitaţi din alte ţări europene – ca să putem vedea şi auzi cum şi ce se întâmplă prin vecini – mese rotunde pe teme nu prea abordate la noi, vorbitori de primă mână, teme noi, incitante, teme vechi actualizate, tabu-uri doborâte.

Este un an de criză, dar criză a fost şi este aproape mereu în sistemul nostru medical, în veşnic reînceputa reformă. Este un an greu şi pentru medicina de familie, acel pion cu maxime resurse, care trebuie să funcţioneze cu un randament ideal şi – daca se poate – fără consumuri. Poate nu întâmplător, Conferinţa noastră se încheie din nou chiar înainte de semnarea Contractului-Cadru!

Suntem însă împreună. Avem acest mare atu faţă de colegii din alte specialităţi, faţă de alte zone ale societăţii: am reuşit să înţelegem care ne sunt rostul, menirea, şansele. Încercăm să facem permanent “lobby” pentru specialitatea noastră, unică prin complexitate şi diversitate. Şi cel mai bun lobby este profesionalismul nostru. Aşadar, pentru profesioniştii din noi, pentru voi, colegii noştri, vă invitam la un nou eveniment al medicilor de familie. Şi vă promitem că nu veţi fi dezamăgiţi!”