MMM_pediatrie_1.JPGA doua ediție a Conferinței Naționale de Management Medical Modern în Pediatrie, organizată la Poiana Brașov de MedicalManager.ro și Oameni și Companii, sub patronatul științific al Asociației Române de Pediatrie, a reunit zeci de medici de specialitate din toată țara.

Președintele Asociației Române de Pediatrie, Prof.Dr. Marin Burlea, amfitrionul evenimentului, a pledat pentru folosirea oricăror mijloace care să asigure copilului cele mai bune condiții de viață încă din perioada intrauterină. Reputatul pediatru a vorbit despre importanța primelor 1.000 de zile din punct de vedere al alimentației, inclusiv pe durata sarcinii. Nutriția în această perioadă trebuie să fie optimă, nu excesivă. Deci, este greșit conceptul potrivit căruia femeia însărcinată trebuie să mănânce cât doi. Deasemenea, după naștere este extrem de importantă alimentația exclusiv la sân în primele 6 luni de viață și menținerea acesteia concomitent cu diversificarea.

Îngrijorați de numărul mare de femei care aleg să nască prin operație cezariană, specialiștii în pediatrie atrag atenția asupra riscurilor și consecințelor pe care le are o astfel de intervenție pentru nou născut. Președintele Societății Române de Pediatrie, prof. dr. Marin Burlea, spune că, potrivit unor studii, România se încadrează în eșantionul țărilor subdezvoltate unde procentul de femei care nasc prin operație cezariană este de 70%. Doar 5-7% dintre cazuri impun o astfel de intervenție. În țări dezvoltate, precum Suedia și Danemarca, femeile aleg să nască pe cale naturală.

Prof. Marin Burlea spune că nașterea naturală permite adaptarea treptata, naturală, a fătului între paradisul din uter și infernul de afară. Decompresia bruscă a capului are efecte negative asupra dezvoltării creierului. Președintele Societății de Pediatrie mai trage un semnal de alarmă: scăderea vertiginoasă a natalității, nu doar în țara noastră, ci în toată Europa.

În acest context, Dr. Smaranda Diaconescu, șef de lucrări la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii, Sfânta Maria din Iași, a prezentat lucrarea “Mame minore-probleme majore medicosociale în România sec. XXI”, un semnal de alarmă atât pentru părinți, dar și pentru societate. O primă măsură ar fi, în opinia medicului, introducerea timpurie a educației sexuale în școli. Prezentarea integrală o puteți găsi aici.

O expunere interesantă, dar și impresionantă a avut Dr. Eugen Gruber, oncopediatru. Acesta, profitând și de prezența fostului ministru al Sănătății, Vasile Cepoi, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește lipsurile cu care se confruntă această specialitate, lipsa de personal fiind cea mai gravă. Dr. Eugen Gruber este considerat un medic de excepție, foarte pregătit, foarte plăcut, la care poți merge cu încrederea și siguranța că ești pe mâini bune. Totuși, oncopediatria este o specialitate grea, care-i face chiar și pe cei mai buni specialiști să simtă povara unui cimitir pe spatele lor. „Din punct de vedere al acestei discipline, România este în afara Europei”, a spus Dr. Gruber. De aceea, medicul a pledat pentru o politică sanitară care să le permită acestor mici pacienți să aibă parte de un tratament mai atent, chiar preferențial.

Toți alocutorii prezenți la eveniment au avut prezentări care i-au ținut pe medici pe scaune până când au fost epuizate toate subiectele. Dr. Vasile Lupu, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Gr.T.Popa, Iași a vorbit despre „Managementul bolii de reflux gastro esofagian”. Prof.Univ.Dr. Mihai Neamțu de la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Medicină, a captat atenția participanților cu o expunere elaborată, bazată pe experiență clinică: “Managementul infecției de tract urinat la copil”.

Prof.Dr Marin Burlea a vorbit despre Hemoragia digestivă, iar Conf.Dr. Anca Coliță, șef de lucări la UMF “Carol Davila”, a prezentat lucrarea “Impactul episoadelor hemoragice la copiii cu hemofilie”. Prof. Dr. Stela Goția de la Spitalul Clinic de Copii Sfânta Maria din Iași a vorbit despre “Managementul alergiei la copilul mic”.

Prezent la eveniment, fostul ministru al Sănătății, Vasile Cepoi, acum președinte al Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor, a avut intervenții la subiect și a apreciat efortul medicilor pediatri. Pentru că ei nu au de-a face cu un adult în miniatură, ci cu un pacient mic care, în majoritatea cazurilor, nu poate da explicații despre simptomele lui. Micul pacient are nevoi speciale, de aceea medicii pediatri, precum și întreg personalul din sistem, sunt speciali, dedicați meseriei și cu tot sufletul, nu doar cu toată știința.

MMM_pediatrie_2.JPG

Acest eveniment a avut loc sub patronajul Societăţii Române de Pediatrie, cu suportul extraordinar al partenerilor:

Ford

Antibiotice

Baxter

Eutron

Focality

GreenSoft

Regina Maria

Asociaţia Medicală – Mihai Ciucă

Fiterman Pharma

PaginaMedicală