Braşovul va găzdui, în acest weekend, Conferinţa Naţională a Tinerilor cu Scleroză Multiplă (18-40 de ani), eveniment ce are ca obiectiv crearea unei comunităţi a tinerilor ce suferă de această boală, care să se implice în activităţi de susţinere a acestora şi să faciliteze accesul la cele mai noi informaţii privind tratamentul maladiei.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România şi se află la a cincea ediţie, fiind programat în perioada 18-20 noiembrie.

„APAN reprezintă comunitatea tinerilor cu scleroză multiplă la nivel naţional şi european, prin proiecte în parteneriat cu EMSP, MSIF, EFNA, EBC şi alte asociaţii europene. APAN îşi doreşte să inspire tinerii cu SM (scleroză multiplă) pentru implicare atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, pentru a avea acces la ultimele informaţii din domeniu. De asemenea, îi vom încuraja pe cei care vor să se implice în campaniile de conştientizare şi advocacy pentru o viaţă mai bună, în viitor, a persoanei cu SM. Vom oferi informaţii despre afecţiune şi liniile de tratament disponibile, vom vorbi despre importanţa tratamentului timpuriu şi aderenţă, nutriţie, beneficiile apifitoterapiei şi ale Vitaminei D şi vom avea multe sesiuni de storytelling. Dorim să aducem tinerilor speranţa şi informaţiile de care au nevoie pentru a trăi o viaţă, pe cât se poate de normală, cu scleroză multiplă”, a declarat, în comunicatul citat, Eduard Andrei Pletea, vicepreşedinte al APAN.

Scleroza multiplă este o afecţiune neurodegenerativă a sistemului nervos central, în care sistemul imunitar atacă teaca de mielină. Potrivit celor mai recente date statistice, în lume sunt 2,8 milioane de pacienţi cu scleroză multiplă, dintre care peste un milion se află în Europa.

Diagnosticarea se realizează cel mai des la vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, confirmând încă o dată că scleroza multiplă este cea mai invalidantă afecţiune a adultului tânăr. Simptomele se manifestă diferit de la o persoană la alta, de la o zi la alta, motiv pentru care este numită „boala cu o mie de feţe”, a menţionat sursa citată. AGERPRES