Municipiul Targu Mures este, incepand de miercuri, timp de trei zile, gazda celei de a XIII-a editii a conferintei nationale cu participare internationala despre patologia malformativa neonatala.

„Patologia malformativa neonatala cuprinde toate malformatiile descrise, cardiace, de tub digestiv, sistem nervos central, sindromuri genetice. Avem sase personalitati din Elvetia si SUA, care sunt neonatalogi, chirurgi, geneticieni, cardiologi, iar din tara ne asteptam la participarea a 400 de colegi”, a declarat dr. Manuela Cucerea, seful Clinicii de Neonatologie din Targu Mures.

Potrivit medicului, scopul organizarii acestei conferinte la Targu Mures este tocmai incidenta mare a malformatiilor congenitale grave cu implicatii medico-chirurgicale, care la nivelul tarii este de 2 – 3% din numarul total al nou-nascutilor. Dintre acestea, in jur de 86% sunt malformatii cardiace, de sistem nervos central. „Suntem centru regional de terapie intensiva, centru de excelenta unde sunt orientate toate sarcinile cu risc din regiunea noastra – Mures, Harghita, Covasna – si cu atat mai mult cu cat primim copii din toata tara pentru interventiile chirurgicale pe cord. Aproape toti copiii cu malformatii cardiace sunt dirijati spre noi”, a precizat medicul.

Seful Clinicii de Neonatologie din Targu Mures a aratat ca etiologia acestor malformatii este multifactoriala, intrucat intra in discutie anumiti factori de mediu, consumul de alcool, de droguri, malformatii determinate de boli genetice, adica aberatii cromozomiale, numerice sau structurale, in cea mai mare parte. „De multe ori nu se cunoaste etiologia sau este multifactoriala, mai multi factori actioneaza pentru etiologia lor. Din ce am observat noi, copiii care au fost conceputi in perioada iulie – august 2007 au avut o incidenta mai mare a malformatiilor congenitale, probabil datorita acelor explozii solare raportate in urma cu doi ani”, a sustinut Cucerea. AGERPRES