Institutul de Biologie si Patologie Celulara „Nicolae Simionescu” din Bucuresti a gazduit o nou conferinta din seria celor initiate in colaborare cu Institutul Cervantes, de aceasta data temele abordate fiind „Noi provocari in cercetarile bolilor cardiovasculare” si „Cum intelegem creierul?”.

Potrivit acad. prof. dr. Maia Simionescu, directorul institutului si membru corespondent al Academiei Regale de Medicina din Spania, institutia colaboreaza cu Institutul Cervantes de cativa ani, iar aceasta serie de conferinte este sustinuta de doua personalitati remarcabile din Spania – dr. Teresa Padro si dr. Juan Lerma Gomez.

Acad. Maia Simionescu a precizat ca, din pacate, bolile cardiovasculare si cele ale creierului sunt patologii care afecteaza foarte multa lume si care si in viitor vor avea o incidenta destul de mare, cu costuri economice foarte importante, atat pentru societate, cat si pentru familie. Ambele boli se dezvolta in celula, cercetarile care se fac in prezent propunandu-si sa decripteze ceea ce se petrece in cadrul celulei bolnave si ce ar trebui facut ca aceste boli sa nu se mai dezvolte.

„Cercetarile in domeniul celular sunt avansate, dar nu destul”, a apreciat specialistul. In alta ordine de idei, Maia Simionescu a afirmat ca, din punct de vedere al cercetarilor cardiovasculare, institutul se poate situa pe pozitii competitive cu alte institutii de gen din plan mondial. „Mai sunt probleme din punct de vedere al finantarii, dar si al tehnologiei de varf. Este si prea multa birocratie”, a adagat prof. dr. Simionescu. Printre preocuparile de cercetare ale institutului se numara si ateroscleroza, urmarindu-se in context care celule dau intensitatea acestui proces si cum s-ar putea gasi o terapie tintita.


„Din acest punct de vedere, speram intr-o colaborare intre institutul nostru si dr. Teresa Padro, intrucat atat doamna cercetator, cat si noi ne preocupam de biomarkerii implicati in boala aterotrombotica”, a subliniat Maia Sinionescu. Dr. Juan Lerma Gomez, directorul Institutului de Neurostiinte din Alicante, Spania, este preocupat de fiziologia celor mai importanti receptori neurotransmitatori de stimului catre sistemul nervos central. De asemenea, specialistul spaniol este preocupat si de stimulii cerebrali responsabili de comunicare, dar si de mecanismele unor boli precum epilepsia, schizofrenia etc. La randul sau, dr. Teresa Padro, cercetator principal la Centrul de Cercetari Cardiovasculare din Barcelona, a apreciat preocuparile academicianului Maia Simionescu in domeniul aterosclerozei si si-a aratat disponibilitatea de a colabora in acest domeniu. Ea a spus ca, in cercetarile pe care le deruleaza, se incearca indentificarea mecanismelor celulare implicate in bolile cardiovasculare, precum boala arteroscelozei, trombozei, angiogenezei si patologiei vasculare. Cei doi specialisti din Spania isi vor continua conferintele la Targu Mures. AGERPRES