Asociația OncoPacienților PHOENIX a organizat, în cadrul campaniei de prevenire a cancerelor de piele, ,,Soare fără pete”, aflată la cea de-a șaptea ediție, evenimentul intitulat ,,Cancerele de piele rare, periculoase și puțin cunoscute”, găzduit de 360medical.ro, la care au participat Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, prof. dr. Ana Maria Forsea, șefa secției de dermatologie oncologică de la Spitalul  Universitar de Urgență Elias, dr. Daniela Zob, șefa secției oncologie medicală din cadrul Institutului Oncologic București, și Ioan Motica, un pacient cu un carcinom bazocelular recidivant.

Anual sunt diagnosticate între 2 și 3 milioane de cazuri de non-melanom la nivel mondial. Potrivit estimărilor numărul cazurilor de melanom va crește cu 18% până în 2025, la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

,,Cred că prevenția constituie cea mai rentabilă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului în general și al cancerului de piele. În cazul nostru, patru din cinci cazuri de cancer de piele pot fi prevenite”, a atras atenția la conferința ,,Cancerele de piele rare, periculoase și puțin cunoscute”, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, în cadrul evenimentului.

În luna iulie, pe lângă alte locații, pe litoralul românesc vor avea loc acțiuni de conștietizare și depistare a cancerelor de piele, Asociația OncoPacienților PHOENIX oferind turiștilor posibilitatea de-a face dermatoscopii gratuite.

,,Până la această a șaptea ediție a campaniei Soare fără pete, numărul dermatoscopiilor gratuite pe care noi le considerăm cele mai importante în aceste acțiuni depășiseră 1.000 de beneficiari”, a declarat Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.

Astfel, în principal în perioada 1- 10 iulie 2023 vor fi distribuite peste 10.000 de materiale informative pe faleza din Mamaia și la Hotelul Tomis din stațiune de către voluntarii campaniei asociației OncoPacienților PHOENIX.

În cadrul campaniei, va fi oferit turiștilor aflați pe litoral un flyer cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE, iar aceștia vor avea ocazia să beneficieze de screening dermatoscopic gratuit în perioada 5-9 iulie 2023 (la Beach-barul de pe plaja hotelului Tomis din Mamaia).

,,Am gândit această campanie prin prisma unui pacient încercat de astfel de afecțiuni, anul acesta am revenit și vom derula trei acțiuni de screening, de educare și de conștientizare. Am început cu dermatoscopii gratuite la Universitatea de Științe Agronomice și Management Veterinar din București. Deja am efectuat peste 100 de astfel de controale dermatoscopice de care au beneficiat studenți, cadre didactice, dar și pacienți și aproximativ 2% din cei examinați au fost cu suspiciuni de melanom și alte cancere ale pielii”, a explicat Ioana Cristea.

Îndemnul asociației este: “Autoexaminează-ți pielea și, dacă observi ceva în neregulă, prezintă-te urgent la medic!

Trebuie să fim atenți la semnele de alarmă și să nu întârziem consultul dermatologic. Mai bine un consult dermatologic care ajunge la concluzia că nu este nimic grav, decât să așteptăm și să ajungem prea târziu. Consultul dermatologic este gratuit, cu trimitere de la medicul de familie, în toate spitalele publice și avem la dispoziție dermatoscopia care este acoperită de asigurările medicale”, a afirmat prof. dr. Ana Maria Forsea, șefa Secției de Dermatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Elias.

Pacienții diagnosticați cu cancere de piele au acces la tratament compensat în România, inclusiv cu imunoterapii avansate.

Din fericire, având rambursată imunoterapia, pacienții noștri au șanse mult mai bine de recuperare, de supraviețuire, fără semne de progresie a bolii în intervale lungi. (…) Totuși, în România, tratamentele sunt accesibile tuturor pacienților, ceea ce nu se întâmplă în multe țări, tratamente care, din fericire, oferă rate de supraviețuire foarte bune”, a spus dr. Daniela Zob, șefa Secției Oncologie Medicală de la Institutul Oncologic București.