Pe 23 şi 24 septembrie se vor desfășura la Hotel Ramada Majestic din Bucureşti lucrările celei de a II-a Conferințe a Asociației Pacienților cu Neoplazii Mieloproliferative „MIELOPRO”. Lucrările conferinței vor cuprinde două secțiuni: una educațională și alta administrativă.

Programul educațional, susținut de profesioniști experimentați, abordează subiecte de interes general pentru toți pacienții cu mieloproliferări cronice: problema interacțiunilor medicamentoase (drog-drog; drog-alimente; alte tipuri de interacțiuni), a reacțiilor adverse ale medicației specifice (cardiotoxicitatea); semnificația și interpretarea unor teste de laborator; o paralelă între medicamentele originale, biosimilare și generice din punctul de vedere al eficacității, siguranței și al metodologiei autorizării punerii pe piață; noțiuni de igienă personală, aspecte psihologice, aspecte terapeutice, etc.

Se dorește de asemenea continuarea seriei de materiale educaționale “Ghidul pacientului’ prin lansarea broșurii “Interacțiuni medicamentoase” (dupa broșura lansată anul trecut “Drepturile și obligațiile pacientului”).

Adunarea Generală a membrilor Asociației va reprezenta partea tehnico-administrativă a conferinței, unde, pe lângă raportul de activitate pe anul 2016 se vor discuta problemele organizatorice și administrative ale organizației

Neoplaziile mieloproliferative și în general neoplaziile hematologice nu sunt foarte bine cunoscute și ca urmare nici manifestările, complicațiile, tratamentul sau mijloacele de profilaxie și depistare precoce. Faptul că nu se manifestă întotdeauna zgomotos și au o evoluție mai îndelungată nu înseamnă că trebuie să ignorăm severitatea neoplaziilor cronice care până la urmă reprezintă tot o formă de cancer. Evoluția cronică, ce se poate întinde pe ani de zile, are drept consecință numeroase provocări cărora pacientul trebuie să le facă față: de la presiunea psihică permanentă creată de diagnostic și incertitudinea evoluției până la schimbarea stilului de viață, a modului de relaționare cu familia și prietenii, adaptarea la noul rol în societate și chiar administrarea corectă a tratamentului pe timp îndelungat. Organizarea unei întâlniri anuale se înscrie în îndeplinirea rolului asociației de suport pentru această categorie de pacienți și de promovare a cunoștințelor despre cancerele hematologice.