În perioada 4-7 aprilie 2013 va avea loc la Bucureşti, Hotel Intercontinental, unul dintre cele mai importante evenimente medicale ale anului: este vorba despre a şasea conferinţă a Asociaţiei Internaţionale de Neurorestauratologie (IANR) şi a zecea conferinţă a Colegiului Global de Neuroprotecţie şi Neuroregenerare (GCNN) .

Organizator este Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), preşedintele Conferinţei fiind prof. dr. Dafin Mureşanu (vicepreşedinte IANR, preşedinte SSNN). Evenimentul va reuni la Bucureşti cercetători din SUA, China, India, Europa, dar şi zone emergente din America de Sud (Argentina) sau Orientul Mijlociu.

Este una dintre cele mai importante conferinţe internaţionale în acest domeniu, în program fiind incluse rezultate şi opinii ale numeroaselor grupuri de cercetare în restauratologie. Vor fi şi secţiuni clinice, în care vor fi prezentate rezultatele existente, menite să mai clarifice câteva din necunoscutele utilizării acestei resurse terapeutice. De asemenea, un spaţiu important va fi alocat ingineriei de ţesuturi şi organe. Este vorba de o importantă resursă terapeutică, de reconstruire a organului din surse biologice proprii.

“Sper ca această conferinţă de la Bucureşti să fie un catalizator şi pentru colaborările interne. Ne dorim să fie un forum de discuţie, o platformă potenţială pentru colaborările viitoare. Referitor la cei ce vor prezenta noile rezultate în domeniu, aş menţiona grupul profesorului Raymund Horch, din Erlangen,cu preocupări avansate în ingineria tisulară. Ar trebui apoi să menţionăm grupul profesorului Hongyun Huang, printre primii din lume care au comunicat rezultate clinice în terapii cu celule stem la bolnavi cu patologie neurologică; grupul său a fost, la început, unul controversat. Aş menţiona apoi grupurile mari din SUA – Milan Dimitrijevic, un pionier al domeniului, Michael Chopp, William Slikker. Vor mai fi, într-o scurtă enumerare, cercetători importanţi din Canada, Italia, Germania, Rusia, Iordania, Argentina, Iran, Grecia”, a precizat prof. dr. Dafin Mureşanu.

În două din cele 4 zile ale Congresului va fi organizat un simpozion dedicat Telocitelor, descoperire a cercetătorilor români de la Institutul “Victor Babeş” conduşi de Acad. Laurenţiu M. Popescu. De precizat că la această conferinţă va participa şi echipa de medici chinezi care a realizat primul transplant experimental cu Telocite, fiind aşteptate noutăţi în acest domeniu. Acestora li se vor alătura cercetători din Japonia, Canada, Germania, Italia, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Spania şi Serbia.