melanom.jpgConf. dr. George Ţiplică, directorul executiv al Societăţii Române de Dermatologie, a declarat, miercuri, că nu există o statistică foarte precisă a afecţiunilor dermatologice canceroase, dar în toată lumea se constată o creştere alarmantă a cazurilor de acest gen, mai ales a melanomului. Potrivit medicului, cauza cea mai frecventă este expunerea la soare în copilărie.

„La Spitalul Colentina, la clinica noastră, în urmă cu 10 ani era un singur caz pe lună de melanom, acum avem 10 cazuri pe lună. Prin consult încercăm să identificăm elemente care ar contribui la dezvoltarea acestei afecţiuni, o componentă este genetică, dar sunt şi alţi câţiva factori importanţi care se identifică la mai mulţi pacienţi, între acestea aflându-se arsurile solare. În copilărie este vorba despre arsurile cu vezicule care în perioada adolescenţei pot duce la dezvoltarea melanomului”, a detaliat prof. dr. Ţiplică.


El a subliniat că pielea nu uită nicio rază de soare, expunerea la soare este cumulativă. ”În ultima vreme se constată că soarele este mai activ, s-au schimbat şi obişnuinţele populaţiei, astfel că se preferă o expunere cât mai mare la soare, vestimentaţia face ca foarte mult din tegument să fie expus la soare, atât la femei, cât şi la bărbaţi, ceea ce poate deveni nociv”, a reliefat specialistul. Referindu-se la copii, medicul a atras atenţia că se recomandă expunerea la soare ”cu înţelepciune”, explicând că 15-20 de minute sunt suficiente pentru fixarea vitaminei D. ”Copiii trebuie să fie protejaţi plin aplicare de creme fotoprotectoare cu factor mare, trebuie îmbrăcaţi corespunzător, cu pălăriuţe, cu tricouri”, a explicat conf. dr. Ţiplică. El a subliniat că aplicarea cremei fotoprotectoare trebuie făcută odată la două ore pentru blocarea razelor ultraviolete.


„În zilele noastre avem acces la creme fotoprotectoare de bună calitate, milităm pentru o prezentare precoce la doctor pentru că dezvoltarea melanomului este foarte agresivă. Beneficiem şi de un parteneriat cu două mari companii farmaceutice pentru tratamentul acestei afecţiuni în fază
avansată – Bristol-Myers Squibb şi Merck Sharp and Dome”, a reliefat prof. dr. George Ţiplică, menţionând că în urma campaniei de anul trecut, desfăşurată cu ocazia Zilei europene pentru depistarea melanomului, au fost indentificate în jur de 80 de persoane cu melanom din peste 3.000 de persoane consultate. Conf. dr. Ţiplică a evidenţiat că menirea acestei campanii inclusiv a acesteia din acest an este de avertizare a populaţiei privitor la această boală. Societatea Română de Dermatologie (SRD) participă şi anul acesta, împreună cu medicii dermatologi din Europa, la a şasea ediţie naţională a ”Euro Melanoma Day – Ziua europeană pentru depistarea melanomului”, marcată miercuri.


În această zi, medici dermatologi din tot cuprinsul ţării, membri ai SRD, vor oferi consultaţii gratuite pentru afecţiuni tumorale cutanate. Această implicare benevolă în campania care se desfăşoară în 28 de ţări europene are ca scop avertizarea populaţiei asupra cancerului de piele (inclusiv a melanomului, cea mai agresivă tumoră malignă a omului). Consultaţiile gratuite se realizează în vederea depistării de leziuni precanceroase sau cancere cutanate. Fiecare pacient consultat va fi informat asupra riscului expunerii exagerate la radiaţiile ultraviolete, a modalităţii de autoexaminare a tegumentelor, a aspectului macroscopic al tumorilor cutanate şi asupra metodelor terapeutice existente. Medicul va completa un chestionar standard european în baza căruia se va realiza o statistică la nivel naţional şi internaţional.


Consultaţiile gratuite vor fi acordate în principalele centre dermatologice judeţene şi Bucureşti, miercuri, între orele 9,00 şi 14,00. În campania din 2009 au fost consultaţi gratuit 3.124 de pacienţi la nivel naţional, 74 dintre cei examinaţi au fost diagnosticaţi cu melanom, iar peste 330 au fost diagnosticaţi cu altă formă de cancer cutanat. Mare parte dintre leziunile diagnosticate au fost provocate de expunerea îndelungată şi neprotejată la soare. În jur de 150.000 de melanoame apar anual la oameni de pe întregul mapamond şi aproximativ 40.000 de persoane mor în fiecare an din această cauză. Campania pentru depistarea cancerului de piele are un rol de prevenire, depistare a leziunilor precanceroase şi canceroase, dar şi de soluţionare a cazurilor nou descoperite. Potrivit specialiştilor dermatologi, soarele este benefic, dar trebuie să fim atenţi cât şi cum ne expunem la soare, un rol important având factorii de protecţie cutanată şi intervalul orar de expunere. AGERPRES