”Există și pacienti cu altă patologie decât Covid-19 și chiar foarte mulți, care sunt asigurați, iar nicio măsură nu trebuie să le ia acestora dreptul la servicii medicale, la medicamente, în condiții de siguranță”, a averizat Conf. Univ. Dr. Florin Buicu, Președintele Comisiei de Sănătate, Camera Deputaților, chestionat de MedicalManager.ro, în legătură cu efectele ordinului nr. 74553/ 07.04.2020, semnat de secretarul de stat Raed Arafat.

Acesta prevede că, „pe toată durata stării de urgență, sunt suspendate internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate din toate unitățile sanitare cu paturi publice și private, precum și consultații și tratamente, care pot fi programate sau sunt programabile în toate structuriile ambulatorii, atât publice cât și private”.

”Măsurile de distanțare socială, alături de măsurile de menținere a igienei, de asigurare a materialelor de protecție pentru toate persoanele aflate în prima linie a luptei împotriva infecției cu Covid-19, dar și a serviciilor esențiale au avut un rol important, în limitarea creșterii numărului de cazuri de persoane infectate. Decizia privind limitarea internărilor sau a consultațiilor care pot fi programate, deși în esență bună, având rolul de a menține “rezerva” de intervenție medicală pentru cazurile de urgență, indiferent dacă acestea sunt infectate sau nu, determină o “interpretare” diferită de către cei care trebuie să pună în practică această măsură. Aici vorbim, pe de o parte, de o lipsă de comunicare eficientă a deciziei, atât din partea reglementatorului (Guvern, Ministerul Sănătății), cât și din partea celor care trebuie să pună în practică această decizie (CNAS, CJAS), iar, pe de altă parte, de lipsa reglementărilor, privind decontarea serviciilor de către furnizorii de servicii medicale. La întrebarile din partea pacienților, din partea furnizorilor de servicii medicale, nu există răspunsuri, iar lipsa acestora, precum și incertitudinea determină o stare de neliniște suplimentară”, a explicat medicul.

Potrivit acestuia, ”emiterea unui ordin de asemenea tip, trebuia să fie urmată imediat de ‘interpretarea’ acestora, din partea CNAS și de “răspunsuri la cele mai frecvente întrebări”.

 

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1400 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la fluxul zilnic informativ al platformei. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență.
Abonați-vă gratuit la Newsletterul MedicalManager!