Deputatul Corneliu-Florin Buicu amintește că prevalența diabetului este de 11,6% în populație, că unu din 10 români suferă de diabet, dar numai jumătate din cei care știu că au diabet se tratează. 7 din 10 romani diagnosticați au ajuns la medic prima oară în stadii avansate, 832000 de români fiind înregistrați cu diabet în România.

“Diabetul este o reală problemă de sănătate publică cu un impact social major. Proiectul de Lege privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului (PL-x 250/2020) pe care l-am depus în data de 20.02.2020 a fost votat de plenul Camerei Deputaților în calitate de cameră decizională cu 195 de voturi pentru și 46 abțineri. De menționat că Ministerul Sănătății și guvernul Orban au emis avize negative. Proiectul de lege se află la promulgare din data de 26.10.2020. Data de 14 Noiembrie este începând din 1991, la inițiativa Federației Internaționale a Diabetului și OMS, Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, ca răspuns la preocupările majore privind diabetul perceput ca amenințare pentru sănătatea populației la nivel global. Sper cu această ocazie ca Legea la care sunt inițiator să fie promulgată”, menționează Conf. Univ. Dr. Corneliu-Florin Buicu.

Rezultat al activității susținute al organizațiilor de pacienți, al profesioniștilor din specialitate, acest proiect de lege organică vine în sprijinul îmbunătățirii calității vieții pacienților, abordării integrate a prevenției și tratamentului bolii.

“Mulțumesc tuturor organizațiilor de pacienți cu diabet care s-au implicat, tuturor asociațiilor de profesioniști care au participat la elaborarea și îmbunătățirea proiectului de lege, precum și tuturor celor care au votat legea. ‘Împreună suntem mai buni, mai puternici decât fiecare dintre noi’ este sloganul Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli metabolice, care a fost pus în practică și pentru aprobarea acestui proiect”, a declarat deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu.