Toată lumea, nu doar cea medicală, se concentrează pe evitarea infectării cu Covid-19 și așa se face că pacienții cu cancer au ajuns pe planul doi. În plus, cei mai mulți dintre ei sunt atât de speriați de informațiile care circulă în spațiul public, în privința pandemiei, încât nu mai merg să-și facă tratamentul, chiar dacă riscurile sunt mai mari, decât în cazul infectării cu Covid, iar decizia le poate fi fatală.  Este concluzia Conf. Dr. Șerban Negru, medic primar oncolog, președinte Asociația OncoHelp, expusă într-un inteviu pentru platforma specializată DespreCancer.ro.

”Din nefericire, situația actuală are repercusiuni negative asupra diagnosticului la timp al pacienților oncologici și, evident, și a tratamentului, pentru că am constatat, de-a lungul acestor opt luni, că sunt numeroși pacienți diagnosticați tardiv, fie pentru că nu se prezintă la medic, fie pentru că serviciile medicale sunt perturbate, în această perioadă, și anumite secții de chirurgie sunt afectate de închiderile sau limitările de acces. Pe de altă parte, mulți pacienți nu mai vin la tratament, după cum am constatat. Din păcate, sunt atât de speriați de informațiile pe care le primesc din mass-media, încât evită să iasă din casă”, a explicat Conf. Dr. Șerban Negru.

Piedici procedurale

Potrivit oncologului, pacienții care necesită tratamente cu medicamente în secțiile de oncologie medicală, nu pot fi internați în regim de spitalizare continuă și de zi, decât dacă li se face o testare covid preliminară, ceea ce presupune o deplasare suplimentară. ”Pentru cei care sunt în același oraș, în Timișoara, spre exemplu, e mai comod sau nu e atât de mare stresul, dar sunt oameni care vin la tratament din județe învecinate, chiar din județe mai îndepărtate. Astfel de pacienți au o mare problemă, pentru că ei trebuie să se izoleze 48 de ore după testare și să vină, ulterior, la internare. Logistic este dificil și, implicit, afectează bolnavii care și așa erau tracasați de diverse probleme administrative”, a arătat managerul Spitalului OncoHelp.

Mortalitate mai mare, în caz de Covid

”În ce privește stilul de viață, sigur că noi le spunem, în primul rând, să evite pe cât posibil să se infecteze cu Covid, pentru că sunt statistici care arată că mortalitatea este mai mare în rândul pacienților oncologici, decât a pacienților neafectați de această boală. Cancerul este o comorbiditate care crește riscul, dar trebuie, totuși, să punem în balanță faptul că, făcând o astfel de infecție, riscul lor este cu câteva procente mai mare să aibă complicații fatale, în vreme ce, dacă stau în casă și nu fac tratamentul pentru cancer, au șansa ca boala să evolueze și să ajungă într-un stadiu incurabil. Acest risc este mult mai mare, aș spune că e aprope garantat că evoluția bolii va duce la o evoluție fatală, dacă nu fac tratamentul la timp”, a mai spus Conf. Dr. Șerban Negru. Acesta a insistat că teama de infectarea cu Covid, din punctul său de vedere, nu trebuie să fie prioritară, ci cea mai importantă grijă trebuie să rămână ca pacienții să primească tratamentul corect la timp.